Vanaf het moment dat duidelijk is dat je niet meer beter wordt, krijg je palliatieve zorg. In deze fase gaat het over nadenken welke zorg je in de toekomst wilt ontvangen. Dat geeft je richting om te leven en sterven op een manier die bij jou past.
Beslissen over behandeling
Al kan het nog een tijdje duren, voor Charles is het vanzelfsprekend dat zijn leven een keer is afgelopen. Hij vulde de wilsverklaring Zo denk ik erover in, want hij wil zelfbeschikking over zijn levenseinde. “Ik weet nu veel beter waarvoor ik kies.”
Hoe denk je over zorg en behandeling in de laatste levensfase?
Hoe denk je over zorg en behandeling in de laatste levensfase? Het is een vaak onbesproken onderwerp, maar niet voor verpleegkundig specialist Annemarie Verduijn. Ze brengt het vaak ter sprake bij haar patiënten. “Dat voorkomt niet alleen grote dilemma’s, het geeft ook houvast aan hun naasten.” Als hulpmiddel gebruikt ze het boekje Zo denk ik erover, waarin alle belangrijke keuzes overzichtelijk bij elkaar zijn gebracht. Ze vindt deze wilsverklaring een goed voorbeeld om na te denken over zorg en behandeling in de toekomst.
Richard vulde 3x de wilsverklaring over toekomstige zorg en behandeling in
Al drie keer heeft Richard Polderman uit Sliedrecht de wilsverklaring Zo denk ik erover ingevuld. Met zijn vader, zijn tweelingbroer en voor zichzelf. “Het fijne van dit invulboekje is dat het wat luchtiger is, persoonlijker, maar dat je toch formeel vastlegt wat je zou willen als je doodgaat.”
Euthanasie is actieve levensbeëindiging op verzoek van de patiënt zelf. De arts dient dan dodelijke medicijnen toe om een einde te maken aan ondraaglijk en uitzichtloos lijden. Hoe werkt euthanasie?
Wat is een wilsverklaring? Wat is het verschil met een zorgverklaring? Een zorg- of wilsverklaring is bedoeld voor het moment waarop je zelf niet meer in staat bent te vertellen welke zorg en behandeling je wilt. Bijvoorbeeld door dementie of coma.
Keuzehulp: deze wilsverklaring op thuisarts helpt je met wensen voor zorg en behandeling verkennen
Nadenken over je eigen wensen in de toekomst? De keuzehulp voor zorg en behandeling op Thuisarts.nl, een soort online wilsverklaring, helpt mensen hierbij. Het online hulpmiddel maakt het makkelijker om dit te bespreken met naasten en de behandelend (huis)arts. De keuzehulp op thuisarts.nl is ontwikkeld door onderzoekers van het Erasmus MC in samenwerking met het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en diverse patiëntenorganisaties.
Euthanasie blijkt een onderwerp te zijn dat veel vragen oproept. Veel mensen weten bovendien mensen niet goed wat euthanasie inhoudt. Ze vragen zich af hoe het werkt. Of wat het verschil is met palliatieve sedatie. Daarom hebben we alle informatie over euthanasie bij elkaar gezet in dit dossier.
Veel mensen denken dat palliatieve sedatie en euthanasie zo goed als hetzelfde zijn. Toch is dat niet zo. Dit zijn een paar belangrijke verschillen.
Als het levenseinde nadert, is er best veel mogelijk om zelf te beschikken over wat er wel en niet gebeurt. Voor het geval je zelf geen beslissingen meer kunt nemen, kun je je wensen in een wilsverklaring opstellen. Hoe doe je dat?