‘Het notitieboekje blijkt een mooie leidraad’

Bij Annemarie

Als geestelijk ondersteuner bij Hospice de Markies in Bergen op Zoom begeleidt Jopie van der Vorst de gasten die hier komen. Ze begeleidt hen in hun laatste levensfase bij zaken die nog verwerkt moeten worden of bij het beantwoorden van bepaalde levensvragen. Dit doet ze nu drie en een half jaar en ze gebruikt hierbij sinds kort het invulboekje Notities over het einde van mijn leven. 

Jopie ondersteunt de gasten en hun naasten bij zaken die betrekking hebben op het geloof, levensvragen en op het verleden.  Ze begeleidt bij de verwerking van dingen uit het verleden door middel van gesprekken en het opschrijven van levensvragen en -verhalen. De coördinator van het Netwerk Palliatieve Zorg wees Jopie op het notitieboek Notities over het einde van mijn leven [de nieuwe uitgave van dit boekje heeft de titel Zo denk ik erover red.]. Het boekje is een aanvulling op de manier waarop ze zelf omgaat met vragen van gasten over het einde van hun leven. Ze besluit om het bij een van haar gasten te gebruiken om haar te begeleiden bij het ontdekken van haar wensen.

De gast vulde samen met Jopie het boekje in, wat ongeveer één week in beslag nam. Het gaf haar gast de mogelijkheid om goed na te denken over alle vragen en haar wensen concreet te noteren, zodat hier geen onduidelijkheid over zou bestaan. “Normaal gesproken bedenk ik zelf soortgelijke vragen over het geloof en de mogelijkheden voor het afscheid nemen, maar het boekje blijkt een mooie leidraad te zijn. Bovendien leidde het tot een onverwachte uitkomst. Zaken waarvan de gast van tevoren aangaf er niet in geïnteresseerd te zijn bleken achteraf toch wel belangrijk te zijn,” aldus Jopie.

Waar haar gast voorafgaand aan het invullen van het notitieboek nog aangaf geen interesse te hebben in ziekenzalving, bleek tijdens het invullen van het boekje het geloof voor haar toch een belangrijkere rol te spelen dan ze aanvankelijk dacht. Zo legde zij uiteindelijk in het boekje vast dat zij toch graag de ziekenzalving wilde ontvangen. “Na het invullen van het boekje was ze zich er bewust van dat alles geregeld zou worden zoals zij dat wilde.”

Een fijne eerste ervaring

Haar eerste ervaring met Notities over het einde van mijn leven is Jopie dan ook goed bevallen. “Het is goed opgebouwd, duidelijk en helder. Soms is het moeilijk om dit soort dingen zelf allemaal te bedenken, maar in dit boekje wordt alles benoemd.”

Jopie verwacht dat het misschien voor mensen in de laatste levensfase, zoals de gasten in het hospice, misschien moeilijk is om het boekje zelf in te vullen. “Ik kan me voorstellen dat het prettig zou kunnen zijn het boekje samen met familieleden in te vullen of met een geestelijk ondersteuner. Het invulboekje maakt het mogelijk om in ieders eigen tempo en op ieders eigen manier na te denken over de vragen die aan bod komen.”

Er is een nieuwe verbeterde uitgave van Notities over het einde van mijn leven verschenen met de titel Zo denk ik erover.
Deze wilsverklaring is hier verkrijgbaar. 

Wil je dit ook lezen?

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt. Accepteer Lees meer