Wat is een wilsverklaring en wat heb je eraan?

Bij Annemarie

Wat is een wilsverklaring? Wat is het verschil met een zorgverklaring? Een zorg- of wilsverklaring is bedoeld voor het moment waarop je zelf niet meer in staat bent te vertellen welke zorg en behandeling je wilt. Bijvoorbeeld door dementie of coma.

Met een wilsverklaring kun je invloed uitoefenen op de medische en verpleegkundige palliatieve zorg in de laatste levensfase. Artsen en verpleegkundigen en andere zorgverleners die palliatieve zorg verlenen, moeten zich houden aan de wensen die hierin staan. Het is raadzaam om de verklaring regelmatig te actualiseren en om je wensen met de huisarts te bespreken. De huisarts kan op jouw verzoek een kopie opnemen in je dossier.

Wat is een wilsverklaring?

In een wilsverklaring omschrijf je hoe je denkt over bepaalde beslissingen rondom zorg en behandeling. Met behulp van zo’n wilsverklaring kun je bijvoorbeeld je voorkeuren vastleggen over de behandeling en verzorging. Een van de meest gebruikte wilsverklaringen is Zo denk ik erover. Hierin zijn alle belangrijke keuzes bij elkaar gebracht. Je kunt hierin drie wilsverklaringen invullen: zorgverklaring, niet-reanimeerverklaring en/of euthanasieverklaring. Dit zijn geen makkelijke onderwerpen om te bespreken met je familie en vrienden, maar door ze op te schrijven kun je toch duidelijk maken wat je wensen zijn en ze eventueel ook bespreekbaar maken. En voor je partner of kinderen is het fijn om dit te weten als ze voor jou beslissingen moeten nemen, op het moment je dit zelf niet meer kunt.

Lees ook: Een wilsverklaring opstellen, hoe doe je dat? 

Ongeneeslijk ziek en dan?

Pal voor u is het landelijke platform dat voorlichting geeft over palliatieve zorg >>>

Bestel nu: Wilsverklaring Zo denk ik erover

In mijn wilsverklaring Zo denk ik erover zijn alle belangrijke keuzes voor afscheid, zorg en behandeling in de toekomst overzichtelijk bij elkaar gebracht. In dit boekje kun je drie wilsverklaringen invullen: zorgverklaring, niet-reanimeerverklaring en/of euthanasieverklaring. Dankzij de voorgedrukte antwoordmogelijkheden vergeet je geen belangrijke onderwerpen en kun je aankruisen wat bij je past.

Wilsverklaring Zo denk ik erover is hier verkrijgbaar >>>

 

Ontvang elke maand de nieuwste informatie, inspiratie en tips over leven met ziekte en omgaan met zorg

Wil je dit ook lezen?

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt. Accepteer Lees meer