Een wilsverklaring opstellen: hoe doe je dat?

Bij Annemarie

Als het levenseinde nadert, is er best veel mogelijk om zelf te beschikken over wat er wel en niet gebeurt. Voor het geval je zelf geen beslissingen meer kunt nemen, kun je je wensen in een wilsverklaring opstellen. Hoe doe je dat?

Met behulp van een zorg- of wilsverklaring kun je bijvoorbeeld je voorkeuren vastleggen over de behandeling en verzorging. Dit zijn geen makkelijke onderwerpen om te bespreken met je familie en vrienden, maar door ze op te schrijven kun je toch duidelijk maken wat je wensen zijn en ze eventueel ook bespreekbaar maken. En voor je partner of kinderen is het fijn om dit te weten als ze voor jou beslissingen moeten nemen, zodra je dit zelf niet meer kunt.

Welke wilsverklaringen zijn er?

  • Zorg- of wilsverklaring: hierin staat welke behandelingen je wel, of juist niet wilt ondergaan in je laatste levensfase.
  • Niet-reanimeerverklaring: deze geeft aan of je bij een hartstilstand wel of niet gereanimeerd wilt worden.
  • Euthanasieverklaring: deze kan niet via papier worden afgedwongen, ga hier daarom over in gesprek met je (huis)arts.
  • Dan is er ook nog het donorformulier waarin staat of je na je overlijden je organen of weefsels af zou willen staan. Momenteel bekijkt de Eerste Kamer de voorgestelde wet over orgaandonatie, waarbij iedereen automatisch donor wordt, maar voor nu is het dus nog belangrijk dat je dit zelf aangeeft.

Hoe kun je een wilsverklaring opstellen?

In een wilsverklaring zet je op papier welke medische behandelingen je wel of niet wilt. Hoe je je wensen opschrijft in een wilsverklaring maakt niet uit. Dat mag getypt of met de hand. Deze onderdelen mogen niet ontbreken in de wilsverklaring:

  • een duidelijke omschrijving van je wensen
  • de achternaam en voornamen voluit geschreven
  • datum en handtekening (aan het eind van het document)
  • wie je vertegenwoordiger is om medische beslissingen te nemen als je dat zelf niet meer kunt

En het is belangrijk om je wilsverklaring te bespreken met de arts, zodat hij precies weet wat je wilt

Je kunt zelf een wilsverklaring opstellen, maar je kunt ook gebruikmaken van een standaardverklaring zoals de wilsverklaring Zo denk ik erover. In dit boekje vul je de vragen in en je kunt notities toevoegen. Er komen onderwerpen aan bod zoals behandeling, verzorging en afscheid nemen. Zo vormt het boekje een complete verklaring van al je wensen voor je zorg in de toekomst.

Bestel nu: Wilsverklaring Zo denk ik erover

In mijn wilsverklaring Zo denk ik erover zijn alle belangrijke keuzes voor afscheid, zorg en behandeling in de toekomst overzichtelijk bij elkaar gebracht. In dit boekje kun je drie wilsverklaringen invullen: zorgverklaring, niet-reanimeerverklaring en/of euthanasieverklaring. Dankzij de voorgedrukte antwoordmogelijkheden vergeet je geen belangrijke onderwerpen en kun je aankruisen wat bij je past.

Wilsverklaring Zo denk ik erover is hier verkrijgbaar >>>

 

Ontvang elke maand de nieuwste informatie, inspiratie en tips over leven met ziekte en omgaan met zorg

Wil je dit ook lezen?

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt. Accepteer Lees meer