Met zijn stellige overtuiging dat we het leven tekort doen als we de dood negeren, doet hij er als arts palliatieve geneeskunde nu alles aan om het leven van patiënten zo goed mogelijk vorm te geven. Want totdat de dood zich aandient, is er leven, aldus Christiaan Rhodius. “Een dokter die zegt dat iemand is uitbehandeld, doet de patiënt daarmee tekort.”
Betekenisvol bezig zijn
Coach Greet de Keuning heeft veel ervaring met het coachen van mensen die ernstig ziek zijn. Als geen ander weet ze waarom veerkracht zo belangrijk voor hen is: “Veerkracht helpt je om te overleven. Om ondanks alle beperkingen meer voldoening uit het leven te halen.”
Bijna de helft van alle Nederlanders doet vrijwilligerswerk. Kun je ook vrijwilligerswerk doen als je ernstig ziek bent? Mirjam wel. Ze heeft de ziekte van Parkinson en werkt als vrijwilliger met mensen met dementie.
Het schrijven van je levensverhaal kan je helpen bij het omgaan met ziekte of zorg. Of dit nu een korte periode betreft of al lange tijd duurt. Je beschrijft de gebeurtenissen en je ervaringen, om van je af te praten, later terug te lezen of te delen. Marion Nieuwenhuizen is schrijver van levensverhalen. Ze noemt 6 goede redenen om je levensverhaal te (laten) schrijven.
“Corona laat zien dat niemand eenzaam mag sterven”
Ongeneeslijk zieke Anne-Marie van Orsouw lanceert op Wereldkankerdag haar benefietuitgave ‘Ik vecht niet tegen kanker, maar vóór mijn horizon’. Ze hoopt hiermee een flink geldbedrag in te zamelen voor WensAmbulance Brabant, die de laatste wens vervult van iemand die ernstig ziek is, want: “Juist nu in coronatijd is duidelijk hoe belangrijk het is om samen nog iets moois te beleven. En niet eenzaam te sterven.”
Anne-Marie heeft af en toe te maken met periodes van angstgevoelens. In sommige situaties is het in een vlaag voorbij. De schrik vliegt je om het hart. Dat duurt heel even en dan is het gelukkig snel weer een gewone dag. Maar er zijn ook momenten dat de angst zo sterk aanwezig is, dat ze niet meer normaal kan functioneren.
Bij een opname in het ziekenhuis stap je noodgedwongen uit het ‘gewone leven’. Je wordt teruggeworpen op jezelf. Dat maakt dat eventuele vragen en problemen zich ook opdringen. Je kunt er letterlijk niet meer omheen. Zo ook bij Pieter*, die de balans opmaakt in zijn ziekenhuisbed.
Levensvragen kunnen we proberen te omzeilen, maar ingrijpende gebeurtenissen, zoals de coronacrisis, dwingen ons om erbij stil te staan. Veel mensen krijgen dan sterk de behoefte om te gaan schrijven. Hoe kan dat bijdragen aan zingeving? Kan het ons helpen om antwoorden te vinden op onze levensvragen? Een gastblog van Karien Vissers.
Bizar hoe snel de wereld verandert door het coronavirus dat nu rondwaart. Alles is anders geworden. Ernstig ziek worden is nu een risico geworden voor iedereen. Net als de angst voor wat gaat komen. Maar voor Anne-Marie is alles juist hetzelfde gebleven. Wat er nu gebeurt, maakt zij al jaren mee.
Van mensen die ongeneeslijk ziek zijn, hoor je nog wel eens dat ze herinneringen maken Voor de achterblijvers. Voor later. Maar kun je wel herinneringen maken? Lenneke de Mooij probeert er niet te krampachtig mee om te gaan. Dat lukt haar aardig dankzij deze 4 afwegingen.