Het schrijven van je levensverhaal kan je helpen bij het omgaan met ziekte of zorg. Of dit nu een korte periode betreft of al lange tijd duurt. Je beschrijft de gebeurtenissen en je ervaringen, om van je af te praten, later terug te lezen of te delen. Marion Nieuwenhuizen is schrijver van levensverhalen. Ze noemt 6 goede redenen om je levensverhaal te (laten) schrijven.
Wanneer je het slechte nieuws krijgt dat je een bepaalde ziekte of aandoening hebt, kan dit je leven op zijn kop zetten. Niets is meer zoals het was, er zijn vooral vragen, angst en onzekerheid. Het vertellen en laten schrijven van je levensverhaal kan helend werken.
Je levensverhaal schrijven werkt helend
Marion: “Het kan helend en bevrijdend werken als je je zorgen of ziekte van je af kunt ‘praten’ door je verhaal op te schrijven. Je kunt je verhaal dan vaak beter delen met je omgeving. Daarnaast geeft het overzicht van wat er eigenlijk allemaal speelt of gespeeld heeft en wat je allemaal doorgemaakt of overwonnen hebt. Door al schrijvende te reflecteren op het verhaal van jouw leven, kun je meer betekenis in de dingen gaan zien en dat kan je ook meer zelfvertrouwen en veerkracht geven.” Ze geeft 6 redenen om je verhaal te laten schrijven:
1. Je krijgt meer regie
Door te vertellen over je ziek-zijn, neem je als vanzelf een beetje afstand en plaats je het wat van je af. Je beschrijft van verschillende kanten wat je doormaakt en valt er daardoor minder mee samen. Marion: “Als je er op een afstand naar kijkt, kan dat je wat meer gevoel van regie geven. Het gevoel dat jij degene bent die kan handelen en stappen of stapjes, kan zetten.”
2. Het helpt je te aanvaarden
Je krijgt meer overzicht over je situatie en wat het met je doet. Dit is jouw verhaal en het is de uitdaging dit te aanvaarden. Marion: “Het kost immers energie om te vechten tegen dat wat is. Als er ruimte komt om je verhaal te vertellen, kan je ervaren dat het er mag zijn, als een gevoel van erkenning. Het ontspant, je hoeft je niet groot te houden en ertegen te strijden. En als je je leven met compassie overziet en het gaandeweg meer kunt aanvaarden, ontstaan er ruimte en veerkracht om vooruit te komen.”
3. Je hoeft alleen maar te vertellen
Als je zelf je verhaal op papier zet, kunnen er allerlei vragen opdoemen: waar moet ik beginnen, wat zal ik vertellen, hoe breng ik orde aan in alle gedachten en herinneringen? Je kunt hierbij behoorlijk vastlopen en dan kan het een goed idee zijn je schrijfwerk uit handen te geven. Je hoeft ‘alleen nog maar’ te vertellen en kunt je daarop concentreren. Marion: “Ik neem je verhaal op en werk het uit. Samen bekijken we of het herkenbaar is in jouw eigen woorden en overeenkomt met je beleving. Het is belangrijk dat jij bepaalt wat er uiteindelijk vastgelegd wordt in een boek. Jij hebt de regie, het is jouw verhaal.”
4. Je kunt op verhaal komen
De schrijver luistert in eerste instantie alleen maar en stelt je af en toe vragen. Met oprechte belangstelling geeft ze jou de ruimte en respecteert de loop van het verhaal. Marion: “Als buitenstaander luister ik zonder oordeel, ik ben niet emotioneel betrokken, ook al zal je verhaal me zeker raken. Er wordt naar je geluisterd, je mag vrijuit vertellen en ‘op verhaal komen’.”
5. Je belicht ook positieve kanten
De schrijver kan in positieve zin een bijdrage leveren. Marion: “De moeilijke en verdrietige kanten van het verhaal krijgen logischerwijs vaak de meeste aandacht. Soms is er ook niets op te lossen en blijkt het leven niet maakbaar. Dan kan het waardevol zijn om daar bij stil te staan en bewust te kijken naar positieve aspecten, die altijd wel ergens te ontdekken zijn. Wat is voor jou de moeite waard? Waar word je blij van, waar hoop je op en leef je naartoe? Door positieve kanten te belichten, ontstaat er een prettige balans in je verhaal.”
6. Je kunt het laten lezen
Als je je verhaal eenmaal in boekvorm in handen hebt, kun je het op latere momenten teruglezen en zien wat je doorgemaakt hebt, welke stappen je gezet hebt. Het is ook waardevol om je verhaal met anderen te delen, met je naasten of verzorgers. Om dat te laten lezen wat je misschien moeilijk vertellen kunt. Het kan anderen inzicht en begrip voor jouw situatie geven.
Lees ook: Levensvragen, wat kun je daar nou mee? >>>

Ieder van ons heeft zijn eigen verhaal en wil graag gehoord en gezien worden. Daarom is Marion Nieuwenhuizen schrijver van levensverhalen bij Schrijfatelier Caleidoscoop

Zo kun je verder na een groot verlies
Je dierbare verliezen, je gezondheid verliezen, je leven verliezen. Iedereen maakt wel een keer zo’n groot verlies mee. Het boek Hoe kan ik nu verder? De zin van het leven na een groot verlies helpt je als je leven hierdoor overhoop wordt gehaald. Met bruikbare handvatten en tips over wat je zelf kunt doen om een nieuwe balans te vinden.
De uitgave is hier verkrijgbaar >>>
