Deze 3 tips helpen je meer voldoening te halen uit het leven

Bij Annemarie

Coach Greet de Keuning heeft veel ervaring met het coachen van mensen die ernstig ziek zijn. Als geen ander weet ze waarom veerkracht zo belangrijk voor hen is: “Veerkracht helpt je om te overleven. Om ondanks alle beperkingen meer voldoening uit het leven te halen.”

Veerkracht geeft meer voldoening

Greet de Keuning is coach bij Coach Connect bij kanker. Hier geeft ze mensen die kanker hebben (gehad) of hun naasten handvatten om weer energie op te doen en de kwaliteit van leven te verbeteren. In de Pal voor u-special Vergroot je veerkracht deelt ze tips om met meer veerkracht meer voldoening uit het leven te halen:

1 Ontspan

Als je ontspannen bent, kun je meer aan. Het maakt niet uit of je ontspant door te schilderen, wandelen, bakken, mindfulness te doen of iets anders, als het maar bij jou past. Greet de Keuning: “Denk ook eens aan activiteiten waar je vroeger veel plezier aan beleefde en die door alle hectiek naar de achtergrond zijn verschoven. Stof ze af en pak ze – eventueel samen met iemand anders – weer op.”

Lees ook: Waarom thuis zo belangrijk is als je ziek bent >>>

2 Goede nachtrust

Na een goede nachtrust zit je mentaal beter in je vel en is je veerkracht groter. Je bent dan beter in staat om te kijken waar je op dat moment mee moet dealen en te beslissen welke aanpassingen dat vraagt. Greet de Keuning: “Heb je moeite met in slaap vallen, zorg dan dat je in het uur voor je naar bed gaat weinig prikkels krijgt. Denk aan telefoon weg, laptop uit, licht dempen en geen koffie of cola meer drinken. Het kan ook helpen om in kaart te brengen op welk moment je moe bent of wanneer je piekert. Vraag je partner dit ook te doen en leg het eens naast elkaar. Wat zie je dan?”

Lees ook: Zorgeloos gaan slapen: hoe doe je dat? >>>

3 Sparren met een coach

Als je het even niet meer weet, in een dip zit of gewoon met een objectief iemand wilt praten of sparren, kun je terecht bij een coach. Door vragen te stellen, helpt een coach je tot oplossingen te komen. En dat kan soms best hard werken zijn. Voor elke hulpvraag is er een coach, of je nu hulp nodig hebt in je gezin, bij rouw, ziekte of werkgerelateerde vragen. Greet: “Het allerbelangrijkste is: heb je een klik met je coach? Is die er niet, geef dat dan aan. Elke coach zal dat respecteren.

Dit is een fragment uit het artikel Omgaan met tegenslag in de Pal voor u-hulpgids Je veerkracht vergoten.
De hulpgids is hier verkrijgbaar >>>
Hier vind je meer informatie over Pal voor u >>>

Ontvang elke maand de nieuwste informatie, inspiratie en tips over leven met ziekte en omgaan met zorg

Wil je dit ook lezen?

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt. Accepteer Lees meer