Zo deel je de week in als je niet werkt

Bij Annemarie

Stoppen met werken is voor Anne-Marie een bewuste keuze. Natuurlijk heeft ze van tevoren nagedacht over wat ze met die extra vrije tijd gaat doen. Ze heeft zich echter niet gerealiseerd dat switchen van werken naar niet werken een heftige stap is.

Anne-Marie: “Fotograferen was altijd mijn hobby, dus begon ik aan een studie fotografie. Ik had er zin in en was enthousiast. Ik ging er helemaal voor. Maar elke keer kwam ik huilend thuis van mijn lesdag, daarom ben ik na zes bijeenkomsten gestopt. Ik had me totaal niet gerealiseerd dat de switch van wel werken naar niet werken kan leiden tot een fase van rouw. Als je niet werkt, ga je nooit meer de uitdaging aan om een project tot een goed einde te brengen. Maak je nooit meer geen onderdeel uit van een team. Ga je nooit meer vriendschappen aan met collega’s. Kun je nooit meer een carrièreswitch maken. Wordt je nooit meer gewaardeerd om wat je hebt gepresteerd. En zo kan ik nog even doorgaan, wat er allemaal verandert als je niet werkt. 

Veilige achtiviteiten

Daarnaast is werken gewoon een belangrijk onderdeel van je week. Ik besloot op zoek te gaan naar een andere daginvulling. Voortaan hou ik het bij veilige activiteiten:

  • Ik spreek met vriendinnen af, dan weet van tevoren tenminste hoe dat verloopt.
  • En ik daag mezelf niet meer zo uit om aan externe hoge eisen te voldoen, die horen bij werken of presteren in een opleiding. Dat hoeft voor mij niet niet meer.
  • Om de week door te komen heb ik nu altijd projecten in mijn achterhoofd die ik meteen kan oppakken of uitvoeren, zodra ik er zin in heb. Het geeft mij een gevoel van veiligheid om te weten dat ik altijd iets kan gaan doen wanneer ik tijd over heb.”

Lees hier ook hoe Anne-Marie omgaat met het gevoel van eenzaamheid na het stoppen met haar werk.

Anne-Marie van Orsouw heeft al een tijdje uitgezaaide borstkanker. Ze focust zich niet alleen op de ellende die haar ziekte veroorzaakt, maar juist ook op de mooie dingen. Het is haar opgevallen dat er rondom haar ziekte en ziek-zijn veel taboes zijn. Anne-Marie ziet het als haar taak om haar intimi (letterlijk en figuurlijk) de hand te reiken. Daarom schrijft ze blogs.

Helaas is Anne-Marie overleden. Op ons heeft ze een onuitwisbare indruk achtergelaten. En haar blogs zijn nog steeds een inspiratiebron voor velen.

Ik vecht niet tegen kanker

De blogs van Anne-Marie zijn gebundeld in de benefietuitgave ‘Ik vecht niet tegen kanker, maar vóór mijn horizon’. Over de angst om dood te gaan en de allesoverheersende eenzaamheid. Maar ook over tevreden zijn met wat je hebt en als het maar gezellig is…

De uitgave à € 12,50 is hier verkrijgbaar >>>

Ontvang elke maand de nieuwste informatie, inspiratie en tips over leven met ziekte en omgaan met zorg

Wil je dit ook lezen?

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt. Accepteer Lees meer