Mirjam Willemsen (48) heeft al jaren uitgezaaide longkanker. Hoewel de ziekte grote impact heeft op haar familie en haar werk als huisarts, gaat het leven ook gewoon door. “Plannen maken voor de toekomst vind ik lastig. Ik richt me meer op zingeving en kwaliteit van leven in het hier en nu’
Dag in & dag uit
Een palliatieve behandeling is er op gericht om je beter te laten voelen, zodat je minder last hebt van klachten. Wat zijn jouw wensen en grenzen bij behandelen? Hoe beter je geïnformeerd bent, hoe beter je keuzes kunt maken en deze kunt bespreken met je naasten en huisarts.
Hoe lang de palliatieve fase duurt, is voor iedereen verschillend. Dat geldt ook voor hoe je deze fase van je leven kunt invullen, om zo’n goed mogelijke kwaliteit van leven te blijven ervaren. Deze wegwijzer helpt je in 10 stappen je weg te vinden na een slechtnieuwsgesprek.
Kinderen met kanker in het gezin hebben veel stress. Vaak hebben ze angst om de zieke ouder en de behandelingen, misschien worden ze overladen door schuldgevoelens (‘ik was boos op mama’, ‘ik heb geschreeuwd naar papa’), of zijn ze bang voor de dood. Karin Hernandez probeert met mindfulness haar kinderen beter te laten slapen sinds kanker haar gezin is binnengedrongen. Zo pakt ze dat aan.
Mag je autorijden als je parkinson hebt? En waar moet je rekening mee houden? Voormalig rijangst-instructeur Hans van Geluk, heeft de ziekte van Parkinson. Hij legt het uit.
Bijna de helft van alle Nederlanders doet vrijwilligerswerk. Kun je ook vrijwilligerswerk doen als je ernstig ziek bent? Mirjam wel. Ze heeft de ziekte van Parkinson en werkt als vrijwilliger met mensen met dementie.
maar wil je dat ook?
Stel je voor: als je partner met pensioen gaat, spreek je deze toe als hologram. Of tijdens je uitvaart krijgen de aanwezigen je zelfgemaakte film van jouw leven te zien. Daarna kunnen ze op jouw memoriampagina laten weten wat ze ervan vonden. Of je praat met je overleden vader als chatbot, zoals James Vlahos en zijn Dadbot in Netflixserie Black Mirror. Er is digitaal leven na de dood, maar wil je dat ook? Zo denken jongeren erover.
Wanneer ben je positief ingesteld en wanneer niet? En hou zit dat met hoop? Anne-Marie is ervan overtuigd dat je allemaal je eigen manier hebt om positiviteit en hoop te vinden in het leven. Ze gaat na hoe dit voor haarzelf werkt.
Ivy bedacht het Gezondheidsdagboek
Verpleegkundestudent Ivy bedacht het Gezondheidsdagboek om mensen te helpen, die veel last hebben van verschillende klachten. Door het bijhouden van een dagboek ontdek je verrassende patronen en ga je ook nog eens gezonder leven.
Kun jij in vijf zinnen zeggen wat jouw thuis tot jouw thuis maakt? Lastig hè. Thuis is belangrijk, het is de bodem onder je bestaan. Thuis is persoonlijk. Jouw thuis is niet mijn thuis. Meestal staan we niet stil bij wat thuis is. In dit artikel legt Lottie uit waarom praten over thuis zo belangrijk is als je ziek bent en hoe je dat kunt doen. En ze geeft voorbeelden van wat het je op kan leveren.