Hoe je met een fantastisch idee mensen gezonder laat leven

Bij Annemarie

Ivy bedacht het Gezondheidsdagboek

Verpleegkundestudent Ivy bedacht het Gezondheidsdagboek om mensen te helpen, die veel last hebben van verschillende klachten. Door het bijhouden van een dagboek ontdek je verrassende patronen en ga je ook nog eens gezonder leven.

Vorige zomer signaleerde ik een probleem. In mijn eigen omgeving, maar ook tijdens mijn stages voor mijn opleiding Verpleegkunde, zag ik dat veel mensen zelf geen goed overzicht hebben van hun gezondheidsklachten:

  • Hoe vaak heb ik eigenlijk hoofdpijn?
  • Hoeveel dagen per week slaap ik minder dan acht uur?
  • Hoe lang voel ik me al somber?

Fantastische uitkomst

De een noteert af en toe wat gegevens op een los blaadje. De ander typt het in zijn notities op de telefoon. Weer een ander houdt de klacht in gedachte. Maar als je vervolgens bij de arts of een andere zorgverlener komt, zijn de losse blaadjes, notities en gedachtes soms niet meer terug te halen. Wat zonde!

Ik dacht dat het een fantastische uitkomst zou zijn als alle klachten en vragen voor een zorgverlener bij elkaar staan. Ik ging op zoek naar een boekje waarin allerlei gezondheidsgegevens konden worden bijgehouden. Dit bleek er niet te zijn in papieren vorm.

Tip: in dit filmpje leg ik uit hoe je het Gezondheidsdagboek gebruikt

Dezelfde avond besprak ik het idee met mijn moeder Jet Westbroek. Zij herkende het probleem zelf ook en kon ook niet geloven dat er nog geen (notitie)boek voor was. Mijn moeder Jet is grafisch ontwerpster en we besloten later in de week samen een opzet te maken voor een gezondheidsdagboek.

Eenmaal aan het werk werden we getipt dat Annemarie van Bergen, de ‘kantoorcollega’ van mijn moeder, een uitgeverij heeft. Uitgeverij Zezz is gespecialiseerd in gezond omgaan met zorg en ziekte. Dezelfde dag nog zaten we bij elkaar. Annemarie herkende het probleem en was meteen enthousiast. Samen haar uitgeverijpartner Sandra Rijnen onderzochten we niet veel later de mogelijkheden.

Wat wil je invullen in het dagboek?

We besloten eerst meer onderzoek te doen naar wat er in het dagboek allemaal zou moeten staan. Wat wil je invullen als je vrijwel dagelijks gezondheidsklachten hebt? Wat wil je invullen in een gezondheidsdagboek om gezonder te leven? Dit hebben we besproken met o.a. een POH-GGZ, een huisarts, een leefstijlcoach, een patiëntenvoorlichter. Met de gekregen feedback konden we het dagboek verbeteren en kreeg de conceptversie steeds meer vorm.

Hierna volgde misschien wel de belangrijkste fase in de ontwikkeling; het testen van het gezondheidsdagboek. Werkte het dagboek wel? En was er wel echt behoefte aan?

Twaalf vrijwilligers met verschillende gezondheidsklachten waren zo aardig om het dagboek een paar  weken te gebruiken. We kregen vooral positieve, enthousiaste reacties terug! Wat waren we blij dat zij er blij mee waren! Dat maakte ons duidelijk dat er zeker behoefte aan was.

En nu ligt er een mooi fysiek dagboek! Geschikt voor alle leeftijden en de privacy van gevoelige gezondheidsinformatie is gewaarborgd.

Wie helpt het dagboek gezonder leven?

  • mensen met een (chronisch) gezondheidsprobleem
  • iedereen die meer inzicht wilt krijgen in zijn/haar gezondheid

Doordat je in het Gezondheidsdagboek verschillende klachten kunt bijhouden, kun je een link leggen tussen de verschillende aspecten. Bijvoorbeeld: elke keer als ik een bepaald voedingsmiddel eet, krijg ik buikpijn. Of: ik heb meer hoofdpijn op dagen dat ik te kort heb geslapen. Zo zie je verbanden, waardoor hopelijk oorzaken van klachten kunnen worden aangepakt. Zo zorgt het dagboek voor een fijner en gezonder leven!

Wil je meteen aan de slag met gezonder leven, bestel snel het Gezondheidsdagboek >>>

IVY DE BLAEIJ
Ivy de Blaeij studeert verpleegkunde in Nijmegen. Ze bedacht het Gezondheidsdagboek toen ze er tijdens haar stages achter kwam dat veel mensen zelf geen goed overzicht hebben van hun gezondheidsklachten. Hierdoor worden klachten niet of nauwelijks behandeld.

Het Gezondheidsdagboek:
de simpele stap naar minder klachten

Hoe vaak heb ik eigenlijk hoofdpijn? Hoeveel dagen per week slaap ik minder dan acht uur? Hoe lang voel ik me al somber? Met het Gezondheidsdagboek krijg je heel eenvoudig meer inzicht in je gezondheid. Door elke dag in een paar minuten tijd in te vullen waar je last van hebt, kun je je klachten gericht aanpakken en voel je je beter.

Het Gezondheidsdagboek is hier verkrijgbaar >>>

Ontvang elke maand de nieuwste informatie, inspiratie en tips over leven met ziekte en omgaan met zorg

Wil je dit ook lezen?

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt. Accepteer Lees meer