Hoe hou je contact met je omgeving? En hoe kan je omgeving jou (op afstand) steunen? Dat is niet altijd gemakkelijk. Deze 3 communicatietools helpen je een handje: Hoestie.nu, Aya match app en Oncokompas
Hoestie.nu
Via Hoestie.nu delen ernstig of chronische zieke patiënten hun verhaal met naasten. Het is een soort social media platform waarmee je vrienden en familie op een besloten, overzichtelijke manier geïnformeerd worden. Op die manier hoef je niet telkens opnieuw je verhaal te delen en wordt je zo min mogelijk belast. Aan de andere kant hoeven jouw naasten niet bang te zijn om je lastig te vallen. Je neemt vrienden, familie, kennissen en collega’s als het ware mee op gezondheidsreis. Zij kunnen alle informatie terugvinden op het platform. Je kan gemakkelijk iedereen via e-mail uitnodigen voor je pagina. Wanneer je bepaalde informatie niet met iedereen wil delen, kan je een doelgroep aanvinken. Zo krijgen bijvoorbeeld je collega’s hele persoonlijke berichten niet binnen.
AYA Match
AYA Match speelt in op de behoefte aan contact. De app is speciaal ontwikkeld voor jongeren en adolescenten tussen de 18 en 35 jaar met kanker. Voor deze doelgroep is het vaak moeilijk om goed in contact te blijven met de naaste omgeving. Door middel van een spelvorm kan je een profiel aanmaken en aangeven wat je wil, wat je helpt en waar je behoefte aan hebt. Je kan een eigen team opstellen door naasten uit te nodigen in de applicatie. Vrienden en familie komen zo meer te weten over gevoelens en behoeften. Denk bijvoorbeeld ook aan een activiteitenverzoek zoals: ‘ik heb zin om film te kijken’.
Oncokompas
Met Oncokompas krijg je inzicht in de kwaliteit van leven. Patiënten vullen vragenlijsten in die zich richten op leefstijl, fysiek, psychisch en sociaal functioneren. Ook levensvragen komen aan bod. Vervolgens geeft de tool aan welke concrete stappen iemand kan nemen om de kwaliteit van het leven te verbeteren.
Verder lezen:
4 tips als iemand uit je omgeving ernstig ziek is
Palliatieve zorg, wat is dat eigenlijk?