Boek: Dubbel verdriet is niet nodig

Bij Annemarie

Praktische gids voor mensen met kanker

Als je leven ineens op zijn kop staat door een schokkend bericht van de arts na een slechte uitslag komt er van alles op je af. Je krijgt te maken met een wirwar aan emoties en tegelijkertijd moet je je storten op medische vraagstukken en allerlei andere zaken. Dit overkwam ook Carolien Hovenier. Carolien heeft veel dingen zelf uit moeten zoeken en was daar soms dagen mee bezig. Ze besloot van haar aantekeningen een gids te maken voor iedereen die kanker heeft.

Deze gids staat vol met dingen waar je liever niet aan denkt als je kanker hebt, maar waarmee je nu eenmaal te maken krijgt. Arts kiezen, second opinion aanvragen, doorgronden van medische dossiers, zoeken naar nieuwe behandelingen, re-integratie, aanvragen van een uitkering wegens arbeidsongeschiktheid: dat gaat misschien nog.

Maar het gaat ook over zorgverzekeringen, uitvaart, testament, wilsbeschikkingen, stopzetten van lidmaatschappen en abonnementen, en overdragen van je verzekeringen. Hoe je al die dingen goed regelt, zodat je er minder stress van hebt, goede keuzes kunt maken en beslissingen neemt waar je achter kunt staan, zodat je er geen spijt van krijgt. Want dubbel verdriet is niet nodig.

‘Compact, praktisch en verhelderend. Geeft houvast.’ – Dr. Annelie Vulink, internist-oncoloog

Dankzij Carolien kunnen mensen met kanker zich in slechts twee uur van de informatie voorzien waar zij zich dagenlang doorheen heeft moeten worstelen. Dit compacte boek voorziet in een heel belangrijke behoefte tijdens een ernstige ziekte: de regie in handen hebben. Dankzij de heldere tips en informatie uit deze praktische gids krijgt de patiënt weer grip op de situatie en is hij in staat om samen met de arts te beslissen over de beste behandeling.

Kanker heb je niet alleen. Deze praktische gids is ook voor familie en vrienden geschreven, zodat ze de patiënt goed kunnen helpen. 

Dubbel verdriet is niet nodig is verkrijgbaar bij bol.com. De opbrengsten gaan naar Olijf, netwerk voor vrouwen met gynaecologische kanker

Over de auteur

Carolien Hovenier: “Sinds september 2018 weet ik dat ik eierstokkanker heb. Meteen de ‘hoofdprijs’, fase IV. Nooit gedacht dat dit zou kunnen gebeuren, want onze familie wordt stokoud en als iemand kanker kreeg was dat op zeer hoge leeftijd. Bovendien ben ik sportief. Ik liep marathons, at gezond en had weinig stress. Zo zie je maar dat je niet alles in de hand hebt. Iets dat we allemaal nu weten sinds het nieuwe coronavirus.

Na 7 chemobehandelingen, een operatie en nog 1 chemo ben ik begonnen met Olaparib, een remmer voor mensen met een BRCA1-/BRCA2-mutatie. Door deze medicatie hopen we dat de kanker langer onder controle blijft, zodat de volgende serie chemo’s zo lang mogelijk kan worden uitgesteld.

Sinds die vreselijke dag in september 2018 is er ontzettend veel gebeurd. Ik heb veel keuzes gemaakt, die ik niet altijd kon overzien. Ziekenhuis en arts kiezen, second opinion aanvragen, patiëntendossier doorgronden, informatie opzoeken over behandelingen. Maar ook kiezen tussen re-integreren of vervroegd IVA aanvragen, testament doorlichten, uitvaart regelen en veranderen van zorgverzekeraar. Dat kostte veel tijd. Omdat ik redacteur ben, bedacht ik mij dat ik hier net zo goed een praktische gids kon maken voor iedereen die wil weten hoe je alles rondom kanker snel en goed kunt regelen.

Ik woon in Delft met Marion en onze lieve Roemeense straatschoffies Coen en Heike.”

Lees hier de blogs van Carolien

Wil je dit ook lezen?

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt. Accepteer Lees meer