Wilsverklaring: Zo denk ik erover

Bij Annemarie

Hulpmiddel voor zorg en behandeling in de toekomst

In de wilsverklaring Zo denk ik erover zijn alle belangrijke keuzes voor afscheid, zorg en behandeling in de toekomst overzichtelijk bij elkaar gebracht. Je kunt er drie wilsverklaringen invullen: zorgverklaring, niet-reanimeerverklaring en/of euthanasieverklaring. 

Als je gezondheid achteruit gaat, is het verstandig om na te denken over je wensen voor de toekomst. In de zorg wordt dit Advance Care Planning (ACP) genoemd, oftewel vroegtijdige zorgplanning. Je voorkeuren en beslissingen kun je vastleggen in een wilsverklaring. Hierin kun je aangeven welke medische en verpleegkundige zorg en behandeling je wel of niet wenst als je zelf niet meer in staat bent om beslissingen te nemen, zodat je toch invloed kunt blijven uitoefenen
op de medische zorg. Bijvoorbeeld als je in coma bent geraakt of dementie hebt.

Drie wilsverklaringen

In de wilsverklaring Zo denk ik erover zijn alle belangrijke keuzes over afscheid, zorg en behandeling in de laatste levensfase overzichtelijk bij elkaar gebracht. Je kunt hiermee keuzes voor de toekomst maken die bij jou en jouw situatie passen.

  • In dit boekje kun je drie wilsverklaringen invullen: zorgverklaring, niet-reanimeerverklaring en/of euthanasieverklaring. 
  • Dankzij de voorgedrukte antwoordmogelijkheden vergeet je geen belangrijke onderwerpen en kun je aankruisen wat bij je past.
  • Het boekje begint met het onderwerp waarvan de meeste mensen wel weten wat ze ermee willen: de uitvaart. Van daaruit ga je naar onderwerpen die misschien lastiger zijn of waar je misschien zelfs nog niet aan hebt gedacht.
  • Je hoeft niet meteen alles in te vullen, dat kan later ook nog. Uiteraard kun je later ook van gedachten veranderen of zelf andere keuze-opties toevoegen.
  • Misschien vind je het lastig om met je naasten of arts te praten over wat je wil. Dit boekje helpt je om het gesprek te voeren. Door bij de verschillende onderwerpen alvast aan te geven hoe je erover denkt, is het ook voor de ander
    gemakkelijker om dit samen te bespreken.

Zo denk ik erover; Mijn wilsverklaring voor zorg en behandeling in de toekomst is verkrijgbaar in de webwinkel van Uitgeverij Zezz en bij bol.com.

Over Pal voor u

Als je ongeneeslijk ziek bent, krijg je palliatieve zorg. Deze zorg helpt je het leven draaglijker en comfortabeler te maken. Pal voor u is het landelijke platform dat voorlichting geeft over palliatieve zorg., zie www.palvooru.nl

Wil je dit ook lezen?

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt. Accepteer Lees meer