Vaak wordt gedacht dat een wilsverklaring hetzelfde is als een euthanasieverklaring. Dat is niet zo. En er zijn meer misverstanden rond euthanasie, heeft Frank van de Berg gemerkt. De gepensioneerde huisarts, die zelf de wilsverklaring Zo denk ik erover heeft ingevuld, licht een paar veelvoorkomende misverstanden toe.
Euthanasie
Euthanasie is actieve levensbeëindiging op verzoek van de patiënt zelf. De arts dient dan dodelijke medicijnen toe om een einde te maken aan ondraaglijk en uitzichtloos lijden. Hoe werkt euthanasie?
‘Mag ik binnenkomen? Ik ben Marieke, geestelijk verzorger.’ Aarzelend knikt ze ‘ja’.
Veel mensen weten niet goed wat palliatieve sedatie inhoudt. Het wordt vaak verward met euthanasie. Dit zijn drie veelvoorkomende misverstanden over palliatieve sedatie.
Veel mensen denken dat palliatieve sedatie en euthanasie zo goed als hetzelfde zijn. Toch is dat niet zo. Dit zijn een paar belangrijke verschillen.
In een wilsverklaring kun je aangeven dat je euthanasie wenst bij ondraaglijk lijden. Met een wilsverklaring kan euthanasie niet worden afgedwongen, maar het is wel een belangrijk document. Zonder verklaring mag de arts namelijk geen euthanasie uitvoeren.
Ben Jolink, de onverschrokken voorman van de Achterhoekse boerenrockband Normaal, weet zich naar eigen zeggen moeilijk een houding te geven bij een ongeneeslijk zieke dierbare. “Ik sta er als een onbeholpen sukkel bij, en ik haat mezelf erom.”