“Toen ik in rouw was wilde ik anderen niet tot last zijn. Ik had het gevoel dat ik er niet over kon praten en ik durfde niet te huilen. Ik wil dat mensen niet hetzelfde ervaren als ik vroeger.” Daarom is Bloem Visser vrijwilliger bij de Vereniging leven met dood. Met de Rouwchat, Rouwmail en Rouwtelefoon biedt de vereniging (gratis en indien gewenst anoniem) ondersteuning bij rouw en verlies.
Gevoelens en emoties
Mevrouw Driessen* zwijgt meer dan dat ze praat. De stiltes die vallen symboliseren de leegte die ze voelt in haar hart. Een leegte die amper te verwoorden is. De plotselinge dood van haar dochter Veerle* een half jaar geleden, heeft haar in het diepe en allesomvattende land van rouw gedompeld.
Wanneer ben je positief ingesteld en wanneer niet? En hou zit dat met hoop? Anne-Marie is ervan overtuigd dat je allemaal je eigen manier hebt om positiviteit en hoop te vinden in het leven. Ze gaat na hoe dit voor haarzelf werkt.
Anne-Marie kreeg negen jaar geleden haar diagnose te horen. Kwaliteit van leven was onderdeel van het gesprek. Ze wist het niet goed. Wat is mijn kwaliteit van leven? Wat betekent dit voor mij?
“Wat geeft je kracht? Waar en bij wie zoek je houvast?” Dit soort vragen stelt geestelijk verzorger Marieke Schoenmakers aan de patiënten die ze begeleidt. Ze tracht zo hun draagkracht te vergroten, zodat ze ziekte en tegenslag beter kunnen verdragen. In deze blog noemt ze 10 mogelijkheden voor een grotere draagkracht.
Conditie verbeteren. Dat krijgen mensen met een chronische of ernstige aandoening vaak als advies. Dat lijkt zo simpel, maar dat is het niet. In deze blog legt Lottie uit waarom is conditie opbouwen ingewikkelder met een chronische aandoening. En ze geeft tips vanuit haar eigen ervaring en expertise.
Wij mensen kunnen niet bestaan zonder ons lichaam. Al je ervaringen doe je op via je lijf. En bij zo ongeveer alles wat je doet, heb je je lijf nodig. Vaak besef je dit pas ten volle als je iets gaat mankeren. Wat doet het met je als je lijf je in de steek laat?
Door het coronavirus worden we geconfronteerd met de mogelijkheid dat wij of onze geliefden ineens ernstig ziek worden en het leven verliezen. Hoe kun je leven met de angst die dat oproept? We vroegen mensen die hier elke dag mee te maken hebben om advies: mensen met een ongeneeslijke ziekte en zorgverleners. Dit zijn hun (lees)tips.
Wat betekent dementie voor degene die het treft? Dat vraagt geestelijk verzorger Marieke zich regelmatig af. Ze las in de literatuur over de vier fases van dementie die helpen te begrijpen hoe iemand de ziekte beleeft.
Een emotionele rollercoaster. Zo beschrijven veel mensen hun gemoedstoestand nadat ze te horen hebben gekregen dat ze ongeneeslijk ziek zijn. Ook al reageert iedereen anders, vast staat dat je overweldigd kunt worden door een heel scala aan emoties. Wat gaat er door je heen?