Mevrouw Driessen* zwijgt meer dan dat ze praat. De stiltes die vallen symboliseren de leegte die ze voelt in haar hart. Een leegte die amper te verwoorden is. De plotselinge dood van haar dochter Veerle* een half jaar geleden, heeft haar in het diepe en allesomvattende land van rouw gedompeld.
Gevoelens en emoties
Wanneer ben je positief ingesteld en wanneer niet? En hou zit dat met hoop? Anne-Marie is ervan overtuigd dat je allemaal je eigen manier hebt om positiviteit en hoop te vinden in het leven. Ze gaat na hoe dit voor haarzelf werkt.
Anne-Marie kreeg negen jaar geleden haar diagnose te horen. Kwaliteit van leven was onderdeel van het gesprek. Ze wist het niet goed. Wat is mijn kwaliteit van leven? Wat betekent dit voor mij?
“Wat geeft je kracht? Waar en bij wie zoek je houvast?” Dit soort vragen stelt geestelijk verzorger Marieke Schoenmakers aan de patiënten die ze begeleidt. Ze tracht zo hun draagkracht te vergroten, zodat ze ziekte en tegenslag beter kunnen verdragen. In deze blog noemt ze 10 mogelijkheden voor een grotere draagkracht.
Conditie verbeteren. Dat krijgen mensen met een chronische of ernstige aandoening vaak als advies. Dat lijkt zo simpel, maar dat is het niet. In deze blog legt Lottie uit waarom is conditie opbouwen ingewikkelder met een chronische aandoening. En ze geeft tips vanuit haar eigen ervaring en expertise.
Wij mensen kunnen niet bestaan zonder ons lichaam. Al je ervaringen doe je op via je lijf. En bij zo ongeveer alles wat je doet, heb je je lijf nodig. Vaak besef je dit pas ten volle als je iets gaat mankeren. Wat doet het met je als je lijf je in de steek laat?
Vrijdagmiddag 17:30 uur. Moe maar voldaan loop ik het ziekenhuis uit, klaar om het weekend in te fietsen. Dan gaat mijn telefoon. Het is een collega geestelijk verzorger van een nabij gelegen verpleeghuis. Hij is op bezoek bij een bewoner, van wie haar man in het ziekenhuis is opgenomen met corona. De man is stervende, en zijn vrouw kan er vanwege haar zwakke gezondheid niet naartoe. Onwerkelijk. Tragisch ook.
Je ligt op bed met een zuurstofmasker op. Je haalt heel snel – veel te snel – adem. Je moet grote moeite doen om wat lucht binnen te krijgen. Je kijkt me met grote ogen aan, maar je kunt niet praten. Je bent zo oncomfortabel dat de verpleegkundige met de arts aan het bellen is voor meer medicatie.
Door het coronavirus worden we geconfronteerd met de mogelijkheid dat wij of onze geliefden ineens ernstig ziek worden en het leven verliezen. Hoe kun je leven met de angst die dat oproept? We vroegen mensen die hier elke dag mee te maken hebben om advies: mensen met een ongeneeslijke ziekte en zorgverleners. Dit zijn hun (lees)tips.
Het coronavirus zorgt voor spanning bij het personeel van het verpleeghuis. Thomas merkt hoe de protocollen en richtlijnen geen houvast meer bieden voor de zorgprofessionals. Hoe bescherm je de meest kwetsbaren tegen een onzichtbare bedreiging? In deze gastblog vertelt Henk van den Berg, specialist in zingeving en levensvragen, hoe coronamaatregelen hevig ingrijpen op het leven van Thomas (91) en zijn Eva.