7 tips om je staande te houden

Bij Annemarie

Zorg je voor een zieke vriendin, zus, zoon of buurman? Het is altijd goed een helpende hand te bieden, maar zorg je ook goed voor jezelf? 7 tips om je staande te houden.

1. Accepteer veranderingen
Het kan zijn dat je zieke naaste verandert door de ziekte. Door dit te accepteren kun je op een fijne manier met elkaar om blijven gaan.

2. Maak jezelf niet onmisbaar
Je hoeft niet dag en nacht klaar te staan. Helpen waar en wanneer je kunt, is al een enorm fijn kadootje voor een zieke. Zorg er ook voor dat je niet altijd aan het ‘zorgen’ bent. Samen een kopje thee drinken en over koetjes en kalfjes praten is een heerlijk momentje van ontspanning en net zo belangrijk.

3. Zorgen moet je doen niet maken
Je te veel zorgen maken, vreet energie en als je zelf vermoeid bent, kun je minder goed klaarstaan voor de ander. Alleen al daarom is het goed om je niet continue zorgen te maken.

Lees ook: Hoe help je iemand het beste uit z’n dag te halen?

4. Maak tijd vrij voor iets leuks
Voor jezelf, maar ook voor jullie samen! Het kopje thee uit de derde tip is een goed voorbeeld, maar samen een blokje om gaan of een filmpje kijken is natuurlijk ook ideaal. Helpen hoeft niet alleen zorgen te zijn, iemand aan een fijn gevoel helpen is misschien nog wel belangrijker.

5. Ben niet te perfectionistisch
Want ook dit lever stress en energietekort op. Niemand is perfect, het is al geweldig dat je helpt! Voel je dus ook niet schuldig als je eens wat kortaf of humeurig reageert.

6. Praat
Praat over je zieke naaste met anderen, als je de zorg hebt voor een zieke uit je omgeving. Het helpt je om stoom af te blazen. Het kan flinke impact op je hebben als je hoort dat iemand uit je directe omgeving ernstig ziek is. Het helpt je om het een plekje te geven als je er met anderen over praat.

7. Geef jezelf eens een schouderklopje
Veel mensen weten niet hoe ze een zieke kunnen helpen, dus het feit dat het jou wel lukt, is fantastisch! Je mag jezelf daarom ook echt wel eens een schouderklopje geven voor je inzet en het geven van zo´n mooi kado: hulp, aandacht en natuurlijk heel veel liefde.

Een beetje van Unforgettables en een beetje van Synthese.
Op Unforgettables vind je originele cadeaus om te geven als je op ziekenbezoek gaat.

Wil je dit ook lezen?

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt. Accepteer Lees meer