Boek: Energiek leven

Bij Annemarie

Anders kijken naar vermoeidheid bij chronische aandoeningen

Als je ziek wordt, krijg je last van vermoeidheid. Niet de gewone vermoeidheid die je net als iedereen vroeger wel eens had. Dit is anders, heftiger, langduriger. De impact van die vermoeidheid op je leven is enorm. Zorgverleners weten er niet goed raad mee. Lottie van Starkenburg overkwam het keer op keer en schreef een boek over goed leven met energiebeperkingen: Energiek leven.

Vermoeidheid is de meest onderschatte last van leven met ziekte en zorg. Iedereen is wel eens moe, maar niet op de manier waarop mensen met chronische aandoeningen moe zijn. Veel goedbedoelde adviezen van anderen slaan daarom de plank mis, ook die van zorgverleners. Met tientallen jaren persoonlijke ervaring en honderden contacten met lotgenoten weet Lottie als geen ander welke impact vermoeidheid op je leven kan hebben én hoe je daar zo goed mogelijk mee om kunt gaan.

Energieproblemen

Lottie vertelt: “Mensen geloven soms niet dat ik energieproblemen heb.  Ik leid een gewoon leven met een gezin en werk. Dat is niet vanzelfsprekend met mijn medisch dossier. Zoals een ander met krukken van A naarB loopt, heb ik ‘energiekrukken’. Het gaat niet vanzelf, het lukt niet elke dag of zonder hulp van anderen, maar alles bij elkaar slaag ik erin om een heel energiek en leuk leven te leiden.”

‘ De balans tussen voorbeelden, theorie en hoe in de praktijk te brengen vind ik knap gedaan.’
 – Caroline Bezemer

Energiek leven

Het Boek Energiek leven is een handleiding voor een goed leven met energiebeperkingen. Het leert je wat energie is, hoe energie werkt, wat verschillende energiebeperkingen zijn en hoe je daar zo goed mogelijk mee kan leven. Geen kant-en-klare oplossing, maar leren oplossen. Lottie: “Energiebeperkingen zijn een complex probleem. Simpele oplossingen werken niet. Energiek leven is steeds opnieuw je energiebronnen vinden en inspelen op wat er nu speelt in je leven.”

Energiek leven heeft als ondertitel: anders kijken naar vermoeidheid bij chronische aandoeningen. Lottie is ervan overtuigd dat om vermoeidheid aan te pakken we anders naar het probleem moeten gaan kijken. Geen vermoeidheid bestrijden, maar energie creëren. Geen vage klacht, maar een precies probleem met maatwerk aanpak. Anders kijken levert andere vragen op, en andere vragen nieuwe antwoorden.

Energiek leven is verkrijgbaar bij bol.com

Lees hier de blogs van Lottie

Over de auteur

Lottie heeft meer dan 20 jaar ervaring met leven met verschillende chronische en tijdelijke aandoeningen. Keer op keer was ze moe, maar steeds op een andere manier. In 2017 ging ze opnieuw onderuit, nu door een virus. Liggend op de bank realiseerde ze zich twee dingen: ik ben weer anders moe en ik doe allerlei dingen om mezelf te helpen.

Dat was het begin van een zoektocht naar woorden voor verschillende soorten vermoeidheid en bewust bekwaam worden in leven met energiebeperkingen. Toen lotgenoten enthousiast reageerden op haar ideeën, ontstond het idee om er een boek over te schrijven. Dat werd ‘Energiek leven’. Lottie: “Het schrijven van dit boek leverde mij meer energie op, meer vertrouwen in de toekomst en meer eigenwaarde en zelfvertrouwen. Dat gun ik mijn lezers ook!”

Lottie werkt als adviseur en toezichthouder in de zorg onder het motto ‘gids in eigen-zinnig leven’. Ze laat mensen anders kijken naar ziekte en zorg voor een leven met lef en lot. Ziek zijn en zorg nodig hebben kan prima samen met eigen, zinnig en eigenzinnig leven leiden. Meer over haar werk kun je lezen op www.lottievanstarkenburg.nl.

Wil je dit ook lezen?

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt. Accepteer Lees meer