Elk kind reageert anders als het gezin getroffen wordt door kanker. De een wil alles weten, terwijl een ander er juist niks van wil horen. Hoe weet je als ouder of je kind professionele hulp nodig heeft?
Elk kind, elke ouder en elk gezin is anders. Naast individuele eigenschappen en ieders levensfase speelt ook het gezin als geheel een rol. Een kant-en klaar antwoord op waar je op moet letten of wat je moet doen als je gezin getroffen wordt door kanker is dus niet te geven. Er bestaan geen doorsnee kinderen en geen perfecte ouders. Kijk en luister naar ze, doe je best en bereid ze voor op wat komen gaat. Dan ben je al een heel eind.
“Hij vindt het fijn om te gaan. Thuis vertelt hij erover”
Vader Rick over zijn zoon Loek die wekelijks naar de kinderpsycholoog gaat in Hoe gaat het met de kinderen?
Elk kind is anders
Ook als een ouder kanker heeft, kunnen kinderen hier heel anders op reageren. Sommigen krijgen lichamelijke reacties als buikpijn, hoofdpijn of slecht slapen.
Anderen reageren meer emotioneel. Ze zijn bijvoorbeeld verdrietig, angstig, boos of hebben schuldgevoelens. Je kunt ook veranderingen in gedrag zien. Denk aan onverschillig zijn, zich terugtrekken of juist constant bij een van de ouders willen zijn. Of je kind doet een stap terug in de ontwikkeling en gaat bijvoorbeeld weer bedplassen of duimzuigen.
Nog een andere vorm is een cognitieve reactie. Daaronder vallen onder meer aandachts- en concentratieproblemen of veel vergeten. Omdat kinderen zich in het algemeen goed kunnen aanpassen aan veranderingen verdwijnen de meeste reacties na een tijdje vanzelf weer.
Lees ook: Zo hou je je als gezin staande >>>
Professionele hulp voor je kind
Schakel professionele hulp in, als je je zorgen maakt omdat bijvoorbeeld:
- het op school minder goed gaat
- je kind vaak ruzie heeft met vrienden
- de emoties of het gedrag van je kind niet passen bij wat er is gebeurd
- je kind steeds meer problemen of moeilijkheden krijgt
- de problemen blijven terwijl de rust in het gezin al is teruggekeerd.
Lees ook: ouder met kanker: 27% van de kinderen heeft traumatische stress >>>

Dit is een fragment uit de uitgave Hoe gaat het met de kinderen? Eerste hulp bij kanker in je gezin. Het informatieboekje en de bijbehorende website www.kankerinjegezin.nl helpen gezinnen te begrijpen waar ze mee te maken krijgen, hoe ze daar als gezin mee om kunnen gaan en waar ze terecht kunnen voor (psychosociale) hulp en ondersteuning.
Hoe gaat het met kinderen? Eerste hulp bij kanker in je gezin is hier verkrijgbaar >>>
