Wat als iemand geen hulp wil?

Bij Annemarie

Als iemand ernstig ziek wordt, kan dit hard aankomen. Het komt hard aan bij degene die het overkomt, maar ook bij jou als vriend(in) of familie. Je eerste ingeving is dat je wil helpen, ervoor zorgen dat het beter wordt. Maar wat als iemand geen hulp wil?

Niet elke zieke wil geholpen worden. Dit kan komen door ontkenning, schaamte of door weerstand tegen het idee van het ziek zijn. Wat de reden ook is, het zorgt er waarschijnlijk voor dat jij je ontzettend machteloos voelt. Toch zijn er dingen die je kunt doen om je naaste te helpen vooruit te blijven gaan in de reis naar herstel en gezondheid.

1. Onthoud dat het uiteindelijk je naaste is die met de ziekte om moet gaan

Dit klinkt misschien wat raar, maar uiteindelijk ben jij niet degene die ziek is, dat is de ander. Jij kunt er zijn om te praten wanneer daar behoefte aan is, degene die af en toe langskomt met een pannetje soep of degene die ‘gewoon’ een luisterend oor biedt. Laat het aan je naaste over om je te vertellen waar hij of zij behoefte aan heeft en help daar waar je hulp gevraagd wordt.

Lees ook: Hoe kun je iemand die rouwt helpen?

2. Evalueer of jij de beste persoon bent
Ga bij jezelf na of jij op dit moment de juiste persoon bent voor je naaste om mee te praten. Ben eerlijk naar jezelf. Als jullie gesprekken vaak eindigen met frustraties, omdat jullie meningen of ideeën verschillen, bedenk dan of het echt het beste is voor je naaste dat jij graag wilt helpen. Mocht dat op dit moment even niet zo zijn, geef hem of haar dan even de ruimte en pak het daarna weer op. Houd tip 1 en 2 in je achterhoofd en probeer het opnieuw, een korte pauze kan soms wonderen doen.

3. Vraag je naaste om je aan het lachen te maken en ga samen naar de dokter
Misschien een rare combinatie in één zin, lachen en naar de dokter gaan, maar het gaat erom dat jullie band zo sterk mogelijk wordt. Soms wil iemand ook geen hulp, omdat degene bang is voor onbegrip. Of misschien is er niet genoeg vertrouwen. Het is dus belangrijk dat je dit vertrouwen weer opbouwt. Dat doe je bijvoorbeeld door samen naar (dokter)afspraken te gaan, maar ook door samen te ontspannen: samen lachen om een leuke film of een verwendagje, het kan niet gek genoeg.

Bron: Psychology Today

Deze blog komt van http://unforgettables.nl
Op Unforgettables vind je originele cadeaus om te geven als je op ziekenbezoek gaat.

Wil je dit ook lezen?

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt. Accepteer Lees meer