Anne-Marie heeft een persoonlijk en confronterend gesprek met de dokter. Ze is helemaal van de kaart. Wat deel je dan in WhatsApp met familie en vrienden? En wat niet?
In contact blijven
Ervaringsdeskundige Lenneke geeft 5 tips
Voordat Lenneke ziek werd, was ze leidinggevende van een thuiszorgteam. Ze kwam bij zieke mensen thuis. Voerde gesprekken met mensen die niet meer beter konden worden en met mensen in hun allerlaatste levensfase. Ze luisterde naar hun zorgen, angst of juist een groot vertrouwen. Ze hoorde hun hoop of wanhoop. En vroeg zich vaak af: Wat kan ik zeggen om ze te troosten?
Het gezin van Karin is gelukkig. Samen vormen ze een goed geoliede machine. Alles loopt op rolletjes. Werk, sporten, huishouden en alles wat daarbij hoort, sociale contacten, vrije tijd met ontspanning. Tot die ene dag. De dag waarop Karin de diagnose borstkanker krijgt. Kanker in het gezin, hoe gaat ze dat aan de kinderen vertellen?
Anne-Marie is onderweg met een groepsreis voor singles. Dat doet ze vaker: in haar eentje op vakantie gaan. Vooraf bedenkt ze: vertel je je reisgenoten dat je kanker hebt?
‘Mag ik binnenkomen? Ik ben Marieke, geestelijk verzorger.’ Aarzelend knikt ze ‘ja’.
Je hebt je kinderen verteld over je ziekte, en dan? Kinderen reageren ieder op hun eigen manier op dit soort nieuws. De een zal heel stil worden, terwijl de ander er juist zo veel mogelijk over wil praten en zo veel mogelijk wil weten. Als dit laatste het geval is, zullen je kinderen je veel vragen stellen. Maar antwoorden op vragen van je kinderen? Hoe doe je dat?
Hoe gaat het met jou? Elke dag krijgt Anne-Marie deze vraag wel een keer voorgeschoteld. Vroeger kon ze zich er kwaad om maken. Wil de ander wel echt weten hoe het met me gaat? Tegenwoordig scant ze eerst de situatie, voordat ze antwoord geeft.
Als je het bericht krijgt dat iemand in je omgeving ernstig ziek is, ben je al snel met stomheid geslagen. Wat kun je doen voor iemand die ernstig ziek is? En wat kun je zeggen? Zeker als je zoiets nog nooit hebt meegemaakt, zullen deze vragen door je hoofd spoken. Wij helpen je een handje door 4 do’s en don’ts onder elkaar te zetten.
Als je bericht krijgt dat iemand in je omgeving ernstig ziek is, ben je al snel met stomheid geslagen. Wat nu? Wat moet ik doen? Wat moet ik zeggen? Zeker als je zoiets nog nooit hebt meegemaakt, zullen deze vragen door je hoofd spoken. Wij helpen je een handje door wat do’s en don’ts onder elkaar te zetten over wat wel en wat niet te zeggen.
Als je door een ernstige ziekte afscheid moet nemen van het leven is een afscheidsbrief een mooie manier om de laatste dingen te zeggen tegen je partner, kinderen, familie of vrienden. Ook als achterblijver kun je behoefte hebben om een brief te schrijven als een dierbaar persoon binnenkort komt te overlijden. Wat kun je opschrijven?
- 1
- 2