4 tips als iemand uit je omgeving ernstig ziek is

Bij Annemarie

Als je het bericht krijgt dat iemand in je omgeving ernstig ziek is, ben je al snel met stomheid geslagen. Wat kun je doen voor iemand die ernstig ziek is? En wat kun je zeggen? Zeker als je zoiets nog nooit hebt meegemaakt, zullen deze vragen door je hoofd spoken. Wij helpen je een handje door 4 do’s en don’ts onder elkaar te zetten.

1. Don’t: ontwijk iemand die ernstig ziek is niet

Doordat je niet weet wat je moet doen of zeggen, is een eerste reactie vaak een vluchtreactie: de zieke en zijn of haar ziekte volledig ontwijken. Dit is heel erg voor degene die ziek is. Hij of zij heeft jou juist nu hard nodig. Het even sociaal kunnen doen met iemand. Even wat afleiding krijgen. Of gewoon het weten dat er iemand aan hem of haar denkt, zijn voor een zieke dingen die zelfs in de slechtste situaties een positief gevoel kunnen geven. Zet je daarom over je onzekerheden heen en zoek contact.

Gedraag je niet anders dan anders. Natuurlijk mag je laten weten dat je bezorgd bent en het erg vindt, maar overdrijf niet. Ga niet ineens enorm attent doen of van de daken schreeuwen hoe erg het allemaal is. Dit werkt alleen maar averechts. Luister naar de zieke en doe ook gewoon je eigen verhaal, zodat jullie relatie niet ineens verandert. Vertel over die vervelende collega, de laatste roddels van de moeders uit de buurt en vertel er ook over als je iets vervelends is overkomen. Zo verander je jullie relatie niet en voelt de zieke zich, ondanks alles, toch gewoon zichzelf.

> Lees ook: Troosten, wat kan ik zeggen?

2. Do: zeggen dat je het niet weet

Je kunt er voor kiezen om te vluchten, maar waarom zou je niet gewoon eerlijk zijn? Vertel maar gewoon dat je er ontzettend van geschrokken bent. En dat je niet weet wat je kunt zeggen of doen. De zieke schrok zich waarschijnlijk ook een hoedje toen de diagnose werd gesteld. Deel je gevoelens daarom met de zieke. Hij of zij zal zich zo waarschijnlijk alleen maar meer begrepen voelen en weten dat er iemand is die er voor hem of haar zal zijn in moeilijke tijden.

> Lees ook: Omgaan met ernstige ziekte is voor iedereen anders

3. Do: hoe gaat het met je?

Inderdaad, het hoeft niet moeilijk te zijn. Met deze simpele vraag toon je interesse en laat je aan je zieke naaste zien dat je om hem of haar geeft. Natuurlijk zijn de verhalen over onderzoeken, behandelingen en onzekerheden geen lichte kost, maar bedenk dat het voor de ander fijn is om alles even van zich af te kunnen praten. Stel je voor dat hij of zij dit allemaal alleen zou moeten verwerken, dat wens je toch niemand?

> Lees ook: Dit is mijn antwoord op ‘Hoe gaat het met je?’

4. Don’t: adviseren

Tenzij je zelf ook te kampen hebt gehad met een ziekte, kun je je maar beter ver houden van het geven van adviezen. Voor adviezen zijn er artsen, verpleegkundigen en verzorgenden. Jij bent hard nodig voor wat afleiding en gezelligheid tussen alle vervelende behandelingen en onderzoeken.

Lees de tips nog eens goed door en ga het gesprek aan. Je zult ervaren dat je onzekerheid al snel verdwijnt als je merkt dat het praten gewaardeerd wordt. Vergeet ook zeker de nodige koetjes en kalfjes niet, want af en toe wat luchtigheid is ook wel eens fijn.

> Lees ook: 5x dit is zo fijn aan een gesprek met een geestelijk verzorger
Bron: Mens & Samenleving

Ontvang elke maand de nieuwste informatie, inspiratie en tips over leven met ziekte en omgaan met zorg

Het Gezondheidsdagboek:
de simpele stap naar minder klachten

Hoe vaak heb ik eigenlijk hoofdpijn? Hoeveel dagen per week slaap ik minder dan acht uur? Hoe lang voel ik me al somber? Met het Gezondheidsdagboek krijg je heel eenvoudig meer inzicht in je gezondheid. Door elke dag in een paar minuten tijd in te vullen waar je last van hebt, kun je je klachten gericht aanpakken en voel je je beter.

Het Gezondheidsdagboek is hier verkrijgbaar >>>

Wil je dit ook lezen?

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt. Accepteer Lees meer