Partner of ouder met dementie? Zo blijf je in contact

Bij Annemarie

Zorg je voor een partner of ouder met dementie? Dan heb je ongetwijfeld ervaren dat samen contact maken niet altijd vanzelf gaat. Deze vijf tips kun je als geheugensteun gebruiken in het contact met de ander én met jezelf. 

Zorgen voor een partner of ouder met dementie vraagt veel tijd en energie. Wat het extra lastig maakt, is dat de ander je niet altijd herkent of snapt. En ook al probeer je het zo goed mogelijk te begrijpen, je kunt niet altijd weten wat er in de ander omgaat. En daar kun je je dan weer boos of schuldig over voelen. Wellicht helpen deze eenvoudige tips je op weg:

  • Probeer aan te sluiten bij de belevingswereld van iemand met dementie. Begin bijvoorbeeld een gesprek over een onderwerp dat hem interesseert of bekijk samen foto’s van vroeger.
  • Samen zingen of muziek luisteren kan een rustgevende, positieve uitwerking hebben op mensen met dementie én mantelzorgers.
  • Lichamelijk contact is voor mensen met dementie heel belangrijk. Geef iemand bijvoorbeeld een knuffel, pak zijn hand vast of geef hem een aai over het hoofd.
  • Wees geduldig, word vooral niet kwaad.
  • Ontzie jezelf af en toe. Vraag of iemand anders het even kan overnemen.
Bron: Pal voor u magazine 6 en www.alzheimer-nederland.nl

Wil je dit ook lezen?

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt. Accepteer Lees meer