Dokter Google: 5 tips om verstandig te googlen

Bij Annemarie

Internet is fijn om extra informatie over ziektes, behandelingen en ervaringen te vinden. Toch kun je er ook verdwalen. Hoe weet je welke informatie klopt? En hoe vind je wat voor jou nuttig is? 5 tips om verstandig te googlen.

1. Weet wat je zoekt

Iedereen kan iets op internet zetten. Bedenk waar je naar op zoek bent. Wil je ervaringen van andere mensen lezen? Die vind je op veel plekken. Maar als je echt medische informatie wilt, kijk dan alleen op betrouwbare en onafhankelijke sites. Die zijn bijvoorbeeld van de overheid, ziekenhuizen en beroepsverenigingen.

2. Niet alles geldt voor iedereen

Staan er persoonlijke verhalen op bepaalde websites? Je kunt er wat aan hebben. Maar ga er niet vanuit dat
de medische feiten ook op jou betrekking hebben. Twee mensen met dezelfde klachten kunnen een totaal verschillende ziekte hebben. En bij twee mensen met dezelfde ziekte kan een heel andere behandeling passen.

Lees ook de column: Als ik halfnaakt voor hem sta

3. Neem niet te snel iets aan

Kijk uit met websites die instantoplossingen geven. Klinkt het te mooi om waar te zijn, dan is dat het ook, dat geldt niet alleen op Marktplaats.nl. Kijk altijd wat de bronnen van een website zijn. Soms willen ze vooral iets aan je verkopen onder het mom van ‘gezond leven’ of ‘beter worden’.

4. Laat je niet meeslepen

Je googlet op een klacht en na een kwartier kom je uit op kanker? Besef dat vooral mensen met nare ervaringen van zich laten horen op internet. Laat je er niet te veel door meeslepen.

Lees ook: Tips om je in de wachtkamer te vermaken

5. Zeg het tegen je dokter!

Veel behandelaars vinden het prettig dat patiënten al informatie hebben gezocht voordat ze de spreekkamer in komen. Ze zijn dat ook al gewend. Maak je je zorgen om iets wat je op internet gevonden hebt? Dat kun je gewoon aan je arts of een andere zorgverlener voorleggen.

Leestip >>
In het boek Ja dokter, nee dokter vind je voorbeelden van betrouwbare en behulpzame sites om verstandig te googlen

Bron: Ja dokter, nee dokter

Anne-Marie de Ruiter is in het dagelijks leven redacteur en ‘patiënt-van-beroep’. Ze schrijft over psychosociale onderwerpen, zorg, welzijn, ouderschap en opvoeding. Anne-Marie is auteur van Ja dokter, nee dokter. Hierin schrijft ze met een flinke dosis humor over hoe ze haar weg vond in de zorg en bedenkt ze hoe het ook anders kan.
Lees hier meer artikelen uit Ja dokter, nee dokter.

 

Wil je dit ook lezen?

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt. Accepteer Lees meer