Lezen voor de wetenschap (1)
Femke den Hartog deed mee aan een boekbespreking van het boek ‘Voorbij, voorbij’ van Clairy Polak. In de bibliotheek in Bergen op Zoom verzamelden zich deelnemers die allemaal wel iets met dementie te maken hadden of erin geïnteresseerd waren. Samen lazen ze voor elkaar maar ook voor de wetenschap.
Wat een herkenning!
Bizar eigenlijk hoe vaak ik een “oja” moment had
“Ik had het boek “Voorbij Voorbij” van Clairy Polak nog nooit gelezen. Niet omdat ik niet afwist van het bestaan ervan maar ik stond er gewoon nooit bij stil. Nu werd me gevraagd dit boek te lezen ter voorbereiding op de boekbespreking. In 2 avonden heb ik het uitgelezen en ik was onder de indruk. Het boek is in romanvorm geschreven maar het gaat over de schrijfster zelf en over haar man die aan Alzheimer leed en inmiddels is overleden. Clairy heeft naar mijn mening haar gedachten heel mooi en oprecht verwoord en je kunt je helemaal voorstellen hoe zij zich als partner en mantelzorger het hele proces van diagnose tot aftakeling van haar man gevoeld heeft en hoe zwaar het was. Niet alleen zwaar voor haar man maar vooral voor zichzelf. Het riep gelijk de herkenning bij mij op, hoe ik het heb meegemaakt hoe mijn vader zich nu voelt en door welke stadia hij heen is gegaan met mama.
Subsidie voor zoeken binnen dementie
Aan de boekbespreking deden 11 deelnemers mee met verschillende achtergronden. Mensen die vanuit hun (vrijwilligers)werk met dementie te maken hebben maar ook naasten van iemand met dementie of geïnteresseerden in de ziekte omdat het helaas steeds vaker voorkomt. Het was niet zomaar een boekbespreking, er zat ook een wetenschappelijk element in verwerkt. Er wordt namelijk onderzoek gedaan naar of het mogelijk is om de verschillende thema’s waarop veel gezocht wordt/terugkomen in het boek, kunnen worden verzameld in een soort database. In deze database zou dan op een makkelijke manier gezocht moeten kunnen worden binnen de bestaande verhalen/blogs/artikelen/romans etc of dat specifieke thema daarin terug te vinden is. Degene die ernaar op zoek is hoeft zo niet het hele internet af te struinen maar vindt in 1 keer waarnaar hij op zoek is met als ultiem doel natuurlijk dat deze thema’s uiteindelijk gaan helpen in het algemene omgaan met dementie. Al deze belangrijke thema’s hebben wij met elkaar besproken, al dan niet uit het boek of uit eigen ervaringen.”
Dit is een fragment van Femkes blog op dementie.nl. Hier lees je haar hele verhaal >>>
Wil je meer lezen over dementie?
- Zo kun je iemand met dementie helpen, 8 tips >>>
- Hoe is het om dementie te hebben? >>>
- Zo blijf je in contact >>>
