3x zo praat je over intimiteit en seksualiteit met je zorgverlener

Bij Ingrid Groen

“Daar begin je toch niet over als je in een proces van leven en dood zit? Wat zal die arts wel niet van me denken? Het zijn veelvoorkomende gedachten die je in de weg kunnen zitten om met je zorgverlener te praten over intimiteit en seksualiteit.”

Deze tips helpen je op weg.

  1. Bereid het gesprek thuis voor met je partner of naaste. Dat helpt om de juiste woorden te vinden en duidelijk te zijn. Neem je partner of een naaste mee naar het gesprek. Twee horen meer dan een en je kunt elkaar aanvullen.

  2. Bedenk met wie je het gesprek – op een later – tijdstip wilt voeren. Is de arts de juiste persoon? Of voel je je bijvoorbeeld meer op je gemak bij je eigen huisarts. Of wil je doorverwezen worden naar een seksuoloog, relatietherapeut of andere specialist zoals een bekkenbodemfysiotherapeut.

  3. Vaak vindt je zorgverlener het zelf ook lastig om het juiste moment te bepalen. Door zelf het onderwerp op tafel te leggen, weet degene dat die ruimte er is. Een openingszin kan zijn: ‘Ik heb op internet gelezen dat mensen in eenzelfde situatie als ons soms problemen krijgen met intimiteit. Heeft u de ervaring ook?’

Het themaboekje ” Wat als je meer intimiteit wenst” is een nieuwe uitgave van Pal voor u.  Dit boekje geeft een handvat om het gesprek met elke – en met zorgverleners – aan te gaan. Het boekje is via deze link te bestellen.

 

Wil je dit ook lezen?

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt. Accepteer Lees meer