“Daar begin je toch niet over als je in een proces van leven en dood zit? Wat zal die arts wel niet van me denken? Het zijn veelvoorkomende gedachten die je in de weg kunnen zitten om met je zorgverlener te praten over intimiteit en seksualiteit.”
Jij & je relaties
De impact van een levensbedreigende ziekte op seksualiteit, dit is goed om te weten
“Seksualiteit is vaak een taboe-onderwerp bij een levensbedreigende ziekte. Daardoor kan het onderwerp ‘onuitgesproken’ boven een relatie blijven hangen of kun je je extra eenzaam voelen. Je bent niet de enige die hiermee te maken heeft, dus dit is goed om te weten.”
“Als je geconfronteerd wordt met een levensbedreigende ziekte is intimiteit wellicht niet het eerste waar je aan denkt. Toch is het belangrijk, want het draagt bij aan minder eenzaamheid. Intimiteit is een breed begrip, wat houdt het in?”
Als je ziek bent, is het handig als je hulp krijgt. Maar hulp vragen en hulp aanvaarden gaat niet vanzelf. Waarom vind ik dat toch zo lastig? Dat heeft Anne-Marie zich de afgelopen jaren heel vaak afgevraagd.
Mevrouw Driessen* zwijgt meer dan dat ze praat. De stiltes die vallen symboliseren de leegte die ze voelt in haar hart. Een leegte die amper te verwoorden is. De plotselinge dood van haar dochter Veerle* een half jaar geleden, heeft haar in het diepe en allesomvattende land van rouw gedompeld.
Lezen voor de wetenschap (1)
Femke den Hartog deed mee aan een boekbespreking van het boek ‘Voorbij, voorbij’ van Clairy Polak. In de bibliotheek in Bergen op Zoom verzamelden zich deelnemers die allemaal wel iets met dementie te maken hadden of erin geïnteresseerd waren. Samen lazen ze voor elkaar maar ook voor de wetenschap.
Als je zorgt voor iemand die ernstig ziek is: mantelzorg in de palliatieve fase is extra zwaar
Wat als je zorgt voor iemand die ernstig ziek is? is het Pal voor u-themaboekje over mantelzorg voor mensen in de palliatieve fase, ook wel laatste levensfase genoemd.
Kinderen op de basisschool ontkomen er niet aan: een leerlingvolgsysteem. Eén van die systemen is de welbekende Cito-toets. Ook de kinderen van Karin hebben toetsen gemaakt. De Cito-toets afnemen van een kind dat een ouder met kanker heeft. Het gebeurt. Zonder begeleiding, zonder herkansing.
Daniël Lohues schreef er een prachtig liedje over: Als de liefde mar blef winnen, komt ’t allemoal wel goed. In haar werk als muziektherapeut zag Anneke Naaijkens-Doek het laatst gebeuren. Er kan veel goed komen, als liefde voorop staat.
Anne-Marie heeft een persoonlijk en confronterend gesprek met de dokter. Ze is helemaal van de kaart. Wat deel je dan in WhatsApp met familie en vrienden? En wat niet?