Als je zorgt voor iemand die ernstig ziek is: mantelzorg in de palliatieve fase is extra zwaar

Bij Annemarie

Wat als je zorgt voor iemand die ernstig ziek is? is het Pal voor u-themaboekje over mantelzorg voor mensen in de palliatieve fase, ook wel laatste levensfase genoemd.

In Nederland zorgen ongeveer 300.000 mensen gemiddeld 25 uur per week voor iemand in de palliatieve fase, die begint zodra duidelijk wordt dat de ziekte ongeneeslijk is en iemand niet meer beter kan worden.

Mantelzorg in de palliatieve fase

Als je zorgt voor iemand die niet meer beter wordt, krijgt jouw zorg een extra lading. Niet alleen wordt de zorg en ondersteuning zwaarder, je wordt ook bijna voortdurend geconfronteerd met afscheid nemen van elkaar. Wat is er allemaal te doen? Wat heb je nodig? Hoe hou je het vol? Deze en andere onderwerpen komen aan bod in dit themaboekje over mantelzorg, inclusief handige tips en nuttige adressen.

> Lees ook: Mantelzorger? Deze 7 personen kunnen je ondersteunen

Over Pal voor u

Ongeneeslijk ziek en dan? Het landelijk platform Pal voor u geeft betrouwbare informatie over omgaan met ongeneeslijke ziekte en palliatieve zorg. De uitgaven komen tot stand in nauwe samenwerking met veel betrokken, deskundige personen en organisaties. Zo levert Pal voor u al jarenlang een positieve bijdrage aan goede voorlichting over en een betere bekendheid van palliatieve zorg.

Reeds verschenen themaboekjes:
Wat als je je leven verliest? Over keuzes maken in de laatste levensfase
Wat als het einde nabij is? Over waken rond het sterfbed
Wat kun je doen als je pijn hebt? Over pijn en pijnbehandeling in de palliatieve zorg
Wat als je kind ongeneeslijk ziek is? Over palliatieve zorg voor kinderen en hun gezin

Het themaboekje over mantelzorg in de palliatieve fase is hier verkrijgbaar >>>

Ontvang elke maand de nieuwste informatie, inspiratie en tips over leven met ziekte en omgaan met zorg

Wil je dit ook lezen?

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt. Accepteer Lees meer