Vaak staan we er niet bij stil dat ook kinderen en jongeren palliatieve zorg nodig kunnen hebben. Het gaat vaak om complexe en multidisciplinaire zorg, waarbij gemiddeld twintig tot veertig (zorg)professionals betrokken zijn. Terwijl de wereld op zijn kop staat, moet je als gezin daarin je weg zien te vinden. En ondertussen je sociale leven, relatie en werk in de lucht proberen te houden. Wat er op je afkomt en hoe je hierbij ondersteund kunt worden vertelt Julian.
Jij & je zorg
Joost en Gerda hebben ondersteuning van een VPTZ-vrijwilliger: ‘Het voelt als vriendschap’
Als je zorgt voor iemand in de laatste levensfase, raakt je rol als partner, kind of ouder makkelijk op de achtergrond. Vaak komt er door de intensieve zorg zoveel op je af, dat je zowel lichamelijk als mentaal uitgeput kan raken. Vrijwilligers van VPTZ ondersteunen zowel cliënten als naasten, zo krijgen deze de ruimte om met meer rust en aandacht goed afscheid te kunnen nemen.
Als je ouder wordt sta je vaak ook voor de keuze welke behandeling je nog wel en niet wilt. Je mag hierover altijd zelf beslissen. Hoe dat je dat? Goede vragen om te overdenken zijn:
Als je door ziekte of ouderdom niet meer in staat bent om zelf beslissingen te nemen over je medische behandeling is het fijn als je naasten en zorgverleners goed op de hoogte zijn van jouw wensen. Deze leg je vast in een wilsverklaring. Maar hoe je dat? Dit zijn de vijf vragen over de wilsverklaring die vaak worden gesteld.
Palliatieve zorg is voor mensen die niet meer beter worden én hun naaste omgeving. Je krijgt deze zorg wanneer de (medische) behandeling zich richt op voorkomen en verminderen van klachten en problemen. Wanneer en waar krijg je palliatieve zorg?
Palliatieve zorg is zorg in de laatste levensfase en is gericht op de kwaliteit van leven zo goed mogelijk te houden. Goede palliatieve zorg is belangrijk, voor jou als patiënt en voor jou als naaste. Waarom is palliatieve zorg zo belangrijk? Sowieso om deze 5 redenen.
Door heel Nederland zijn circa 12.000 opgeleide vrijwilligers van VPTZ (Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg) actief die ondersteunen bij de intensieve zorg in de laatste levensfase. Dit kan thuis zijn, in het hospice of in een zorginstelling. Zij bieden een luisterend oor en geven tijd en aandacht aan de cliënt en diens naasten. Ook Ria is vrijwilliger bij VPTZ.
Dit kun je zelf doen (volgens de wetenschap)
Je hebt het vast ook wel eens ervaren. Als je te maken hebt met zorg is goede communicatie cruciaal. Maar hoe doe je dat: beter communiceren voor betere zorg? Deze wetenschappelijke inzichten helpen je op weg.
4 eye-openers uit de wetenschap
Goede communicatie is een belangrijk onderdeel van de (palliatieve) zorg. Dat is allang bekend en er is dan ook veel aandacht voor. Toch is een goede afstemming tussen de arts of verpleegkundige en patiënt en naasten niet altijd vanzelfsprekend, weet onderzoeker Marijanne Engel. Ze onderzocht effectieve communicatie tussen zorgverleners, patiënten en naasten.
Ga terug naar start
Ja dat is balen… terug naar start. En kun op je bij Monopoly nog een keer het rondje ‘lopen’ , in het ‘echte leven’ is terug naar start wel balen, maar soms echt noodzakelijk. Omdat we geen machines zijn, maar wel mens. Wat te doen bij depressie? Jessica geeft haar leefregels en ontdekt dat ze voor haar ook toepasbaar zijn bij corona.