Palliatieve zorg is voor mensen die niet meer beter worden én hun naaste omgeving. Je krijgt deze zorg wanneer de (medische) behandeling zich richt op voorkomen en verminderen van klachten en problemen. Wanneer en waar krijg je palliatieve zorg?
Jij & je zorg
Palliatieve zorg is zorg in de laatste levensfase en is gericht op de kwaliteit van leven zo goed mogelijk te houden. Goede palliatieve zorg is belangrijk, voor jou als patiënt en voor jou als naaste. Waarom is palliatieve zorg zo belangrijk? Sowieso om deze 5 redenen.
Door heel Nederland zijn circa 12.000 opgeleide vrijwilligers van VPTZ (Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg) actief die ondersteunen bij de intensieve zorg in de laatste levensfase. Dit kan thuis zijn, in het hospice of in een zorginstelling. Zij bieden een luisterend oor en geven tijd en aandacht aan de cliënt en diens naasten. Ook Ria is vrijwilliger bij VPTZ.
Dit kun je zelf doen (volgens de wetenschap)
Je hebt het vast ook wel eens ervaren. Als je te maken hebt met zorg is goede communicatie cruciaal. Maar hoe doe je dat: beter communiceren voor betere zorg? Deze wetenschappelijke inzichten helpen je op weg.
4 eye-openers uit de wetenschap
Goede communicatie is een belangrijk onderdeel van de (palliatieve) zorg. Dat is allang bekend en er is dan ook veel aandacht voor. Toch is een goede afstemming tussen de arts of verpleegkundige en patiënt en naasten niet altijd vanzelfsprekend, weet onderzoeker Marijanne Engel. Ze onderzocht effectieve communicatie tussen zorgverleners, patiënten en naasten.
Ga terug naar start
Ja dat is balen… terug naar start. En kun op je bij Monopoly nog een keer het rondje ‘lopen’ , in het ‘echte leven’ is terug naar start wel balen, maar soms echt noodzakelijk. Omdat we geen machines zijn, maar wel mens. Wat te doen bij depressie? Jessica geeft haar leefregels en ontdekt dat ze voor haar ook toepasbaar zijn bij corona.
Palliatieve zorg is zorg voor als je niet meer beter wordt. Maar hoe kom je aan palliatieve zorg, want in het ziekenhuis is er geen afdeling Palliatieve Zorg? In deze 7 stappen krijg je de palliatieve zorg die je wenst.
Als oud-wijkverpleegkundige verzorgde Barbara haar man Jan vierenhalf jaar met alle kennis en liefde die ze in zich had. In de laatste maanden dat haar man nog leefde, werd ze ondersteund door een VPTZ- vrijwilliger van de palliatieve terminale zorg. Barbara: ‘Het helpt om het vol te houden.’
Als papa, mama, opa of oma ernstig ziek worden, is dat heel ingrijpend voor de (klein)kinderen. Wat nog niet iedereen weet is dat er speciale begeleiding is voor deze kinderen.
Nieuw wetenschappelijk programma geeft patiënten en naasten weer eigen regie
Leven met Kanker is een nieuw programma van Erasmus MC, dat patiënten en naasten helpt beter te leren leven met kanker. Inmiddels is de pilot achter de rug. Onderzoeker Nancy Luu: “De resultaten zijn veelbelovend. Deelnemers vinden het zeer waardevol dat ze van elkaar leren, dat ze elkaar ook inspireren en dat ze samen actie ondernemen.”