Deze begeleiding is er voor kinderen die een (groot)ouder gaan verliezen

Bij Annemarie

Als papa, mama, opa of oma ernstig ziek worden, is dat heel ingrijpend voor de (klein)kinderen. Wat nog niet iedereen weet is dat er speciale begeleiding is voor deze kinderen.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg

Kinderen die te maken krijgen met het (aanstaande) verlies van een ouder kunnen begeleiding krijgen om te leren omgaan met de ziekte van hun (groot)ouders. Dankzij deze begeleiding leren kinderen ook omgaan met het aanstaande overlijden.

Lees ook: 9 signalen waaruit blijkt dat kinderen anders rouwen dan volwassenen >>>

‘De begeleiding

kost ouders

geen geld’

Rouw- en verlies: begeleiding voor kinderen

Ouders die ernstig ziek zijn zitten vaak met de vraag wat en hoeveel zij hun kinderen over de situatie kunnen vertellen. “Dankzij een subsidieregeling van de overheid kunnen zij een rouw- en verliesbegeleider inzetten voor de begeleiding van hun kinderen”, zegt Monique Christophe, coördinator van het Netwerk Integrale Kindzorg Limburg en Zuidoost-Brabant. “Deze begeleiders zijn gespecialiseerd in het omgaan met kinderen. De begeleider kan – in samenspraak met de ouders – allerlei vormen van hulp of ondersteuning bieden. Van gespreksvoering tot creatieve therapie, van rituelen tot psycho-educatie. Net afhankelijk van de behoefte van het kind.”

Lees ook: Wat als je kind ongeneeslijk ziek is?

Netwerk Integrale Kindzorg

De rouw- en verliesbegeleiders zijn door de ouders in te zetten door contact op te nemen met een Netwerk Integrale Kindzorg. Daarvan zijn er zeven in Nederland. Bij het Netwerk weet men welke rouw- en verliesbegeleiders er in de regio beschikbaar zijn. De begeleiding kost ouders geen geld. De zeven Netwerken Integrale Kindzorg vind je hier >>>

Dit is een fragment uit het artikel Kinderen die een (groot)ouder gaan verliezen, 3x een goede begeleiding in Je veerkracht vergoten, hulpgids van Pal voor u.
De hulpgids is hier verkrijgbaar >>>
Hier vind je meer informatie over Pal voor u >>>

Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg

Het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg zet zich in voor de verbetering van de kwaliteit van kinderpalliatieve zorg op alle vlakken voor alle kinderen in Nederland. Het kenniscentrum is een initiatief van Stichting PAL Kinderpalliatieve Expertise (PAL) en de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK).

Ontvang elke maand de nieuwste informatie, inspiratie en tips over leven met ziekte en omgaan met zorg

Wil je dit ook lezen?

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt. Accepteer Lees meer