Dit gebeurt er als je de hulp van de VPTZ-vrijwilliger inschakelt

Bij Annemarie

Als oud-wijkverpleegkundige verzorgde Barbara haar man Jan vierenhalf jaar met alle kennis en liefde die ze in zich had. In de laatste maanden dat haar man nog leefde, werd ze ondersteund door een VPTZ- vrijwilliger van de palliatieve terminale zorg. Barbara: ‘Het helpt om het vol te houden.’

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door VPTZ Nederland

‘Ik dacht:
laat ik het eens proberen’

Barbara, mantelzorger

Als mantelzorger ben je veel tegelijk: naaste, verzorgende, agendabeheerder, degene die de koffie brengt en de boodschappen haalt, chauffeur, luisterend oor, spreekbuis en ga zo maar door. Barbara (wordt om privacyredenen alleen met een voornaam genoemd): “Ik heb een fijne familie en iedereen wilde helpen, maar het blijft pittig. Mijn man kon bijvoorbeeld zelf niet meer duidelijk maken wat hij wilde. Dus naast de fysieke zorg en dagelijkse ditjes en datjes, moest ik overal het woord voor hem doen en besluiten nemen. Hij was in behandeling bij vier specialisten, dus dat was best veel. Voor mijn gevoel kon er daarom niets en niemand meer bij.”

Lees ook: Als je zorgt voor iemand die ernstig ziek is >>>

VPTZ: vrijwilligers palliatieve terminale zorg

Gelukkig wist haar zus van het bestaan van de VPTZ: de vrijwilligers palliatieve terminale zorg. En een week na de intake hadden Barbara en haar man al twee dagdelen per week een VPTZ-vrijwilliger. “De snelheid waarmee het ging, die menselijke maat en dat het niet medisch was, maar heel gezellig, maakte dat ik me er echt aan over kon geven. De stap ernaartoe was moeilijk, maar de intake en de klik met de vrijwilliger gaf mij rust en echt het gevoel: dit is goed.”

Lees ook: Alles over palliatieve zorg >>>

Wat de familie zelf kan doen

Ruth Elenbaas is coördinator bij Clara Thuis. Clara Thuis is, als onderdeel van Stichting Het Clarahofje, een van de leden van VPZT Nederland : ”De vrijwilligers doen wat de familie zelf ook kan doen. Ze nemen geen taken over van professionals; ieder heeft en houdt zijn rol. Soms heeft de cliënt of de familie een concrete zorgvraag, maar de vrijwilligers zijn ook opgeleid om te zien wat nodig is, wat ze voor iemand kunnen betekenen. Een belangrijk kenmerk van alle vrijwilligers is dat ze naar mensen luisteren met de intentie te zien, te erkennen en ruimte te scheppen. Dat kan soms alleen al door te vragen: hoe gaat het met jou of hoe is dit voor jou?”

Lees ook: Wat is waken en hoe doe je dat? >>>

Oververmoeide mantelzorgers

“Mantelzorgers raken fysiek en geestelijk oververmoeid”, vertelt Ruth. “Daarom kijken we zorgvuldig welke vrijwilliger we bij de cliënt en zijn naasten inzetten zodat de hulp een toevoeging is en geen extra stress geeft. Dan hoor je vaak na één keer al: ‘Zo fijn om wat meer ruimte te krijgen. Had ik dit geweten, dan had ik veel eerder om een vrijwilliger gevraagd’.”

Hulp van een VPTZ-vrijwilliger inschakelen

Door er gewoon te zijn, brengen de VPTZ-vrijwilligers rust en concrete hulp aan de patiënt zelf en aan naasten en mantelzorgers. Zij verrichten geen medische, verpleegkundige of zware huishoudelijke taken. In de praktijk doen zij vaak dezelfde dingen als de partner en overige familieleden doen. Zo krijgen deze mantelzorgers de gelegenheid even ‘ontslagen’ te worden van de zorgtaak. Ze kunnen even boodschappen doen, sporten of anderszins tot rust komen. Aan de inzet van een vrijwilliger zijn geen kosten verbonden. Hier vind je een VPTZ-organisatie bij jou in de buurt >>>

Dit is een fragment uit het artikel VPTZ-vrijwilligers zijn er ook voor de mantelzorger in Je veerkracht vergoten, hulpgids van Pal voor u.
De hulpgids is hier verkrijgbaar >>>
Hier vind je meer informatie over Pal voor u >>>

VPTZ Nederland

Zorgen voor iemand in de laatste levensfase is emotioneel zwaar en overbelasting ligt op de loer. VPTZ Nederland is de koepelorganisatie voor organisaties in de vrijwillige palliatieve terminale zorg. Bij deze organisaties zijn circa 12.000 opgeleide vrijwilligers actief die kunnen ondersteunen bij deze intensieve zorg in de laatste levensfase. Dit kan thuis, in het hospice of in een zorginstelling. ClaraThuis is, als onderdeel van Stichting Het Clarahofje, een van de leden van VPTZ Nederland.

Ontvang elke maand de nieuwste informatie, inspiratie en tips over leven met ziekte en omgaan met zorg

Wil je dit ook lezen?

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt. Accepteer Lees meer