Welke behandeling wil je wel of niet?

Bij Sandra

Als je ouder wordt sta je vaak ook voor de keuze welke behandeling je nog wel en niet wilt. Je mag hierover altijd zelf beslissen. Hoe dat je dat? Goede vragen om te overdenken zijn:

1. Wil ik zo lang mogelijk leven, of vooral goede leven?

Een behandeling kan vervelende nadelen of bijwerkingen geven. Maak de afweging of je langer leven de nadelen van de behandeling waard vindt.

2. Wat is goed leven voor mij en wat ik zeker niet meemaken?

Ben je bijvoorbeeld bang om te stikken? Behandelingen zoals palliatieve sedatie kunnen ondersteunen bij een rustig overlijden.

Net zoals ouderen opties hebben voor het verloop van de geboorte van hun kind, moet iemand ook de keuzes over de laatste levensfase kunnen maken die bij hem past.’ – prof. Marcel Olde Rikkert

3. Waar zou ik het liefst sterven?

Veel mensen willen het liefst thuis overlijden. Betekent dit dan ook dat je niet meer naar het ziekenhuis gebracht wilt worden in een noodsituatie?

4. Wil ik nog gereanimeerd worden?

Vraag je af of je leven goed is geweest bij een plotselinge hartstilstand, maar ook hoe groot de kans is dat je nog de oude wordt na een reanimatie

5. Besef ik dat mijn naasten voor mij moeten kiezen als ik mijn behandelwensen niet duidelijk heb gemaakt?

Vraag je af of jij en je naasten hier vrede mee hebben.

Dit is een fragment uit het dossier Zoveel mogelijk genieten van de laatste levensfase verschenen in
Pal voor u-magazine/gids Het leven gaat door.

Hier vind je meer informatie over Pal voor u >>>

Ontvang elke maand de nieuwste informatie, inspiratie en tips over leven met ziekte en omgaan met zorg

Bestel nu: Wilsverklaring Zo denk ik erover

In mijn wilsverklaring Zo denk ik erover zijn alle belangrijke keuzes voor afscheid, zorg en behandeling in de toekomst overzichtelijk bij elkaar gebracht. In dit boekje kun je drie wilsverklaringen invullen: zorgverklaring, niet-reanimeerverklaring en/of euthanasieverklaring. Dankzij de voorgedrukte antwoordmogelijkheden vergeet je geen belangrijke onderwerpen en kun je aankruisen wat bij je past.

Wilsverklaring Zo denk ik erover is hier verkrijgbaar >>>

Wil je dit ook lezen?

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt. Accepteer Lees meer