Patiënt&partner: ‘We zijn bewust heel open over de ziekte’

Bij Annemarie

Twee jaar geleden kreeg Carolien de diagnose uitgezaaide eierstokkanker. Zij en haar vriendin Marion kozen er vanaf dag één bewust voor om heel open te zijn over haar ziekte.

‘Kom vooral langs of bel op’

Carolien: “Ik voelde me topfit, maar het hardlopen ging al een tijdje niet meer zo lekker. Ik kreeg ook last van mijn rug en van darmklachten. De huisarts dacht aan buikgriep en stuurde me door naar de fysio voor mijn rug. Toen ik op een gegeven moment vocht begon vast te houden, moest ik meteen naar het ziekenhuis voor onderzoek. Het bleek eierstokkanker te zijn, fase 4. (…) Vanaf dag één zijn we heel open geweest over mijn ziekte. Daar hebben we nooit spijt van gehad. Veel mensen weten niet goed wat ze moeten met iemand die zwaar ziek is. Dat snap ik, dat zou ik zelf ook hebben. Maar als je zegt: ‘Kom vooral langs of bel op’, dan maak je het mensen wat makkelijker.”

> Lees ook: Boek Dubbel verdriet is niet nodig

‘Net als in elke relatie kibbelen we soms met elkaar’

Marion: “Toen ik het op mijn werk vertelde, reageerden mijn collega’s hartstikke lief. Ze kwamen allemaal bij me langs. Omdat ik er zo gemakkelijk over vertelde, vonden ze het ook niet eng. Ik zou het vreselijk vinden als mensen wegduiken zodra ze me zien omdat ze zich ongemakkelijk voelen. Ik doe alles wat ik normaliter ook zou doen: ik werk, sport, ga lunchen met een vriendin. Je moet altijd je eigen vrienden en activiteiten houden, dat geldt voor elke relatie. En net als in elke relatie kibbelen we soms met elkaar. Alsof er niks aan de hand is.”

> Lees ook: Dit is het geheime wapen van onze relatie

 

Ontvang elke maand de nieuwste informatie, inspiratie en tips over leven met ziekte en omgaan met zorg

Wil je dit ook lezen?

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt. Accepteer Lees meer