Mijn wilsverklaring: Zo denk ik erover

Bij Annemarie

Richard vulde 3x de wilsverklaring over toekomstige zorg en behandeling in

Al drie keer heeft Richard Polderman uit Sliedrecht de wilsverklaring Zo denk ik erover ingevuld. Met zijn vader, zijn tweelingbroer en voor zichzelf. “Het fijne van dit invulboekje is dat het wat luchtiger is, persoonlijker, maar dat je toch formeel vastlegt wat je zou willen als je doodgaat.”

Richard ontdekte het notitieboekje/wilsverklaring Zo denk ik erover een paar jaar geleden toen hij op zoek was naar informatie voor zijn ongeneeslijk zieke vader. “Ik wilde niet dat mijn vader moest lijden, maar als je niks vastlegt, heb je geen uitweg. Het fijne van dit boekje is dat het wat luchtiger is, persoonlijker, maar dat je toch formeel vastlegt wat je zou willen als je doodgaat. Achteraf maar goed ook, want hij heeft het ook echt nodig gehad. Hij had op het laatst ondraaglijke pijn. Doordat hij het met de huisarts al over palliatieve sedatie had gehad, kon dat vrij snel in gang worden gezet.”

‘Als je niks vastlegt, heb je geen uitweg’

Houvast

Een paar maanden geleden kreeg ook zijn alleenstaande tweelingbroer longkanker, waarvan hij niet meer zal genezen. Richard aarzelde geen moment en legde zijn broer meteen het boekje voor. “Er komt al zoveel op je af. Je hebt al zoveel aan je hoofd. Dan geeft zo’n boekje houvast. Net als mijn vader is mijn broer niet zo’n prater, dan is het fijn om het op te kunnen schrijven. Al vindt hij sommige dingen moeilijk om in te vullen, zoals welke medische verrichtingen hij nog zou willen in de laatste levensfase.”

Ook al is Richard kerngezond, zijn eigen boekje heeft hij allang ingevuld. “Ik weet nu hoe belangrijk het is dat je geen spijt, twijfel of schuldgevoel hebt over of je het goede hebt gedaan. Dat wil ik ook voor mijn nabestaanden.”

> Lees ook: Hoe denk je over zorg en behandeling in de laatste levensfase?
Richard (m) met zijn vader (l) en broer (r): “Je hebt al zoveel aan je hoofd. Dan geeft zo’n boekje houvast.”

Bestel nu: Wilsverklaring Zo denk ik erover

In mijn wilsverklaring Zo denk ik erover zijn alle belangrijke keuzes voor afscheid, zorg en behandeling in de toekomst overzichtelijk bij elkaar gebracht. In dit boekje kun je drie wilsverklaringen invullen: zorgverklaring, niet-reanimeerverklaring en/of euthanasieverklaring. Dankzij de voorgedrukte antwoordmogelijkheden vergeet je geen belangrijke onderwerpen en kun je aankruisen wat bij je past.

Wilsverklaring Zo denk ik erover is hier verkrijgbaar >>>

 

Dit artikel is eerder verschenen in KBO-PCOB Magazine

Ontvang elke maand de nieuwste informatie, inspiratie en tips over leven met ziekte en omgaan met zorg

Wil je dit ook lezen?

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt. Accepteer Lees meer