5 manieren om pijn te verlichten

Bij Annemarie

Bij een ongeneeslijke ziekte is pijn een van de meest gevreesde klachten. Behalve medicatie zijn er andere manieren die helpen om de pijn te verlichten. 

 1. Warmte bij pijn

Warmte leidt tot een verminderde doorlating van pijnsignalen en spierontspanning. Je kunt er baat bij hebben bij oppervlakkige pijn en bij spanningspijn als gevolg van stressvolle gebeurtenissen. Gebruik een hotpack, kruik of warmwaterzak, een in de magnetron verwarmde kersenpittenzak of een warm bad.
Toepassing: minstens tweemaal per dag op vaste tijden
Door: verpleegkundige of naaste

2. Kou bij pijn

Koude heeft het effect van een plaatselijke verdoving en werkt ontstekingsremmend. Er is vaak baat in geval van diepe pijn, pijn in combinatie met een ontsteking en gewrichtspijn. Gebruik een coldpack of ijsblokjes.
Toepassing: minstens tweemaal per dag op vaste tijden.
Door: verpleegkundige of naaste

>>> Lees ook: ‘Mijn vader kan niet slapen van de pijn’

3. Massage bij pijn

Massage heeft net als warmte een verminderde doorvoer van pijnprikkels tot gevolg. Dat wordt prettig gevonden als je spierpijn hebt of gespannen bent. De meest toegepast vorm is klassieke massage, strijking en druk op pijnlijke plaatsen.
Toepassing: minstens eenmaal per dag
Door: verpleegkundige of naaste. Instructie van de fysiotherapie is nuttig.

4. Oefentherapie bij pijn

Oefentherapie verbetert de bloedsomloop en geeft ontspanning. Er kan ook verbetering van houding en beweging worden bereikt.
Toepassing: minstens eenmaal per dag
Door: fysiotherapeut

5. Ontspanningstechnieken bij pijn

Ontspanningstechnieken helpen bij pijnklachtendie verband houden met een voortdurend te hoge spierspanning of stress.Ze kunnen je ook helpen om gemakkelijker in te slapen.
Toepassing: naar behoefte
Door: fysiotherapeut, verpleegkundige of psycholoog

Nog meer ervaringen en belangrijke informatie over omgaan met pijn vind je in het Pal voor u-themaboekje Wat kun je doen als je pijn hebt? Het boekje en andere Pal voor u-uitgaven zijn hier verkrijgbaar >>> 

Het Gezondheidsdagboek:
de simpele stap naar minder klachten

Hoe vaak heb ik eigenlijk hoofdpijn? Hoeveel dagen per week slaap ik minder dan acht uur? Hoe lang voel ik me al somber? Met het Gezondheidsdagboek krijg je heel eenvoudig meer inzicht in je gezondheid. Door elke dag in een paar minuten tijd in te vullen waar je last van hebt, kun je je klachten gericht aanpakken en voel je je beter.

Het Gezondheidsdagboek is hier verkrijgbaar >>>

Ontvang elke maand de nieuwste informatie, inspiratie en tips over leven met ziekte en omgaan met zorg

Bron: Wat nu? Gids voor wie te maken krijgt met ongeneeslijke ziekte, Jaap Schuurmans en Bert Ummelen,

Wil je dit ook lezen?

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt. Accepteer Lees meer