Wat te doen bij depressie?

Bij Annemarie

Ga terug naar start

Ja dat is balen… terug naar start. En kun op je bij Monopoly nog een keer het rondje ‘lopen’ , in het ‘echte leven’ is terug naar start wel balen, maar soms echt noodzakelijk. Omdat we geen machines zijn, maar wel mens. Wat te doen bij depressie? Jessica geeft haar leefregels en ontdekt dat ze voor haar ook toepasbaar zijn bij corona.

Jessica: “Laat ik nou c. nemen. Iedereen weet dan toch waarover ik het heb? Corona, dat verschrikkelijke virus. Vrienden zeiden: ‘Jij c.?!? Hoe dan?’ Uitzieken maar… gelukkig had ik een lang weekend. Die dinsdag maar weer wat werken… binnen twee weken ging het licht uit. Ik deed vier keer zo lang over een mailtje, kon me niet concentreren, geen verbanden meer leggen op mijn werk. Error.

Depressie vs corona

Was me dat even confronterend, ook gezien mijn depressies in het verleden. Ook error, maar nu was het alsof je hoofd je handen niet meer aanstuurt. Ik voelde wel dat het geen depressie was., dat het kwam van c. Maar goed… je moet wel uit de lucht, want het gaat gewoon niet. Ziek melden bij mijn opdrachtgever en detacheerder. Gelukkig alle begrip.

En dan… terug naar start. En daarmee bedoel ik de basis; opstaan, boodschapje doen, wat eten koken en slapen. Wat voorheen zo vanzelfsprekend leek en je hup hup er doorheen knalde. Terwijl je ook nog aan het werk was, ging sporten en het huishouden deed. Nu zijn de basiszaken dagvullend. En dat is wat het is voor die dag. En ook voor de dag daarna en die daarna. Ik herinner me nog vanuit mijn depressietijd dat het al een hoera was als ik voor 1 potje glas naar de glasbak was gelopen. Dat was dan het doel van die dag. Opstaan, 3x per dag eten, een ommetje en dat potje naar de glasbak. Kan je het je voorstellen?

Lees ook: Omgaan met ziekte? Deze 4 vaardigheden helpen je >>>

Even stop

Kortom; je moet je doelen, en wat je van jezelf verwacht, enorm bijstellen. En ‘moeten’ we dat allemaal niet zo van tijd tot tijd. Hoe vaak ik me nog niet ‘meet’ aan anderen… je wilt het niet weten. Het is alleen geen wedstrijd. En als het al een wedstrijd is, dan eentje met jezelf. Om jezelf fit te houden, jezelf uit te dagen, om gezond te blijven. Soms moet je even terug naar start.

Ook in je hoofd. Om te bedenken: waar sta ik in mijn leven, gaat het nog goed, ben ik nog happy met de dingen, krijg ik nog energie van de dingen die ik doe, hoe voelt mijn lijf. En als dat ‘in het rood’ staat dan wordt het hard remmen en mag je terug naar de basis, terug naar start. Althans voor mij geldt dat: wat te doen bij depressie ook toepasbaar kan zijn op corona. Weer blij zijn dat je bent opgestaan, jezelf hebt gedoucht, de dag bent gestart met een ontbijt en even dat ommetje. Soms met een tas met een paar flessen voor de glasbak en statiegeld bij de super. En soms met dat ene potje voor de glasbak. Omdat dat ook helemaal oké is. Wat te doen bij depressie en wat is daarbij helpend?

Lees ook: Depressie is topsport voor je hoofd >>>

Wat te doen bij depressie en corona?

Dit zijn mijn zes leefregels:

  1. Lummeltijd
    Ik gun mezelf ‘lummeltijd’, tijd om weg te dromen. Het stof op de vensterbank loopt echt niet weg. Door even ‘niets te doen’ krijg ik ideeën, het helpt me mijn gedachten te ordenen zodat ik weet wat me te doen staat. Zoals een therapeut eens zei: het enige wat jij hoeft te doen is kijken hoe het gras groeit
  2. Het is jouw leven
    Besef dat het jouw leven is. Niet die van iemand anders. Het leven is geen wedstrijd. Geen spel over wie slimmer of knapper is. Niet over hoeveel vrienden je hebt, hoeveel likes of hoe groot je huis is. Er is maar een persoon zoals jij. Meet jezelf niet aan anderen. Bedenk je ook eens wie jij bent, waar je voor staat en wat er zo leuk is aan jezelf. Heus… je mag er zijn!
  3. Mediteren
    Het helpt mij om te mediteren. Kan in allerlei vormen. Een loopmeditatie in het bos, een bodyscan. De grote vraag is: wat helpt jou? Om even tot rust te komen, te ontspannen en te voelen hoe je lichaam voelt
  4. Achterover leunen
    Leg de lat niet te hoog. Verwacht je zus en zo van jezelf of denk je dat anderen dat van jou verwachten? Soms is het goed om even achterover te leunen en je deze vraag te stellen. Anders blijf je maar doorhollen, als een ‘gek’ typen op die laptop, van de ene vergadering naar de andere
  5. Is het urgent?
    Ook ik hou van een mailbox die ‘bij is’. Van geen openstaande whatsapp- berichten. Je hebt er alleen soms een dagtaak aan. Dus die telefoon gaat soms in de tas en vriendin x moet even wachten op een antwoord.
  6. Moeten of willen?
    Wat ik tijdens de therapie leerde: moet het of is het een ‘willen’. Je moet de huur of hypotheek betalen, je belastingaangifte doen en de boodschappen. En vast nog een paar zaken. Het haalt de druk eraf als je je afvraagt: wil ik dit of is het een ‘moeten’. Als je bij alles denkt ‘het moet’ (terwijl het een keuze is) dan geeft dat onnodige stress.”
Lees ook: Hulpgids om je veerkracht te vergroten >>>

JESSICA RITS
Jessica Rits is communicatiespecialist, trainer en ervaringsdeskundige. Ruim tien jaar geleden werd ze tot tweemaal toe geconfronteerd met een zware depressie. Ze herstelde goed en vond een nieuw evenwicht in haar leven. Tegenwoordig geeft ze met haar eigen bedrijf MerkVaardig communicatie-advies, trainingen, workshops, gastlezingen over psychische gezondheid.

Het Gezondheidsdagboek:
de simpele stap naar minder klachten

Hoe vaak heb ik eigenlijk hoofdpijn? Hoeveel dagen per week slaap ik minder dan acht uur? Hoe lang voel ik me al somber? Met het Gezondheidsdagboek krijg je heel eenvoudig meer inzicht in je gezondheid. Door elke dag in een paar minuten tijd in te vullen waar je last van hebt, kun je je klachten gericht aanpakken en voel je je beter.

Het Gezondheidsdagboek is hier verkrijgbaar >>>

Wil je dit ook lezen?

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt. Accepteer Lees meer