Wat is veerkracht?

Bij Annemarie

Wat is veerkracht en wat heb je eraan? Zingevingsdeskundige Erik Olsman weet het antwoord.

Erik Olsman is universitair hoofddocent Geestelijke Verzorging. Daarvoor werkte hij als geestelijk verzorger in de palliatieve zorg. Hij maakte van dichtbij mee wat veerkracht kan betekenen voor mensen die ernstig ziek zijn.

Wat is veerkracht?

‘Veerkrachtige mensen ontkennen niet dat ze ziek zijn, maar richten zich meer op het mens-zijn dan op het ziek-zijn’

Als je een ernstige ziekte hebt, of een dierbare is ernstig ziek, dan krijg je steeds te maken met veranderingen en tegenslag. “Veerkracht is de kracht om daarmee om te gaan”, legt zingevingsdeskundige Erik Olsman uit. Het helpt je om te aanvaarden van dat wat je overkomt. Om voldoening uit het leven te halen.

Lees ook: Hoe je meer positiviteit en hoop in je leven brengt >>>

Hoe krijg je meer veerkracht?

“Veerkrachtige mensen ontkennen niet dat ze ziek zijn, maar richten zich meer op het mens-zijn dan op het ziek-zijn”, is de ervaring van Erik Olsman. Volgens hem spelen relaties, of dat nou naasten of zorgverleners zijn, een grote rol in het vergroten van je veerkracht. Ook humor en rituelen zorgen daarvoor. “En in studies zie je terug dat zelf de controle houden over het dagelijks leven het ook vergroot.”

Lees ook: ‘Hoop doet leven’ en nog 9 mogelijkheden om je draagkracht te vergroten >>>

Wat heb je aan hoop?

“Hoop wordt vaak als synoniem voor veerkracht gebruikt”, weet Erik Olsman. “Hoop is dan een strategie om met tegenslag om te gaan. Het helpt om vooruit te kijken, hoe lang of kort de toekomst nog duurt. Je hebt hoop nodig om iets te gaan doen, om iets door te zetten.”

Dit is een fragment uit het interview met zingevingsdeskundige Erik Olsman in de Pal voor u-hulpgids Je veerkracht vergoten.
De hulpgids is hier verkrijgbaar >>>
Hier vind je meer informatie over Pal voor u >>>

Zo kun je verder na een groot verlies

Je dierbare verliezen, je gezondheid verliezen, je leven verliezen. Iedereen maakt wel een keer zo’n groot verlies mee. Het boek Hoe kan ik nu verder? De zin van het leven na een groot verlies helpt je als je leven hierdoor overhoop wordt gehaald. Met bruikbare handvatten en tips over wat je zelf kunt doen om een nieuwe balans te vinden.

De uitgave is hier verkrijgbaar >>>

Ontvang elke maand de nieuwste informatie, inspiratie en tips over leven met ziekte en omgaan met zorg

Wil je dit ook lezen?

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt. Accepteer Lees meer