Vanaf het moment dat duidelijk is dat je niet meer beter wordt, krijg je palliatieve zorg. In deze fase gaat het over nadenken welke zorg je in de toekomst wilt ontvangen. Dat geeft je richting om te leven en sterven op een manier die bij jou past.
Nog meer zorg
7 nieuwe wetenschappelijke inzichten
Al sta je er misschien niet altijd bij stil. Communicatie tussen patiënt en zorgverlener is een belangrijke rode draad in jullie relatie. Het draagt voor een belangrijk deel bij aan goede zorg. Een goede reden om eens onder te loep te nemen of er nog iets te verbeteren valt.
Samen met onderzoekscollega’s van het Erasmus MC en UMC Utrecht onderzocht Marijanne Engel effectieve communicatie tussen patiënt, naaste en zorgverlener in de palliatieve zorg. Marijanne. Dit zijn de belangrijkste inzichten uit haar onderzoek, waar je als zorgverlener ongeacht de setting waar je werkt je voordeel mee kunt doen.
1- Communicatie = informatie + relatie
Wees je ervan bewust dat alle communicatie twee kanten heeft. De ene kant is het uitwisselen van informatie, bijvoorbeeld over de diagnose of behandelopties. De andere kant is gericht op het bevorderen van de relatie met de patiënt en naaste en ruimte geven aan emoties.
2 – Informatie geven en krijgen
Als zorgverlener geef je niet alleen informatie. Je krijgt ook informatie van je patiënt. Zij informeren je immers hoe het met ze gaat. Zijn de symptomen verbeterd of verslechterd? Zijn er nieuwe klachten opgetreden?
3 – Medisch en niet-medisch contact
Veel van het contact is doelgericht en draait om afspraken maken en behandelingen bespreken. Patiënten en naasten stellen aandacht voor het niet-medische deel zeer op prijs. Die affectieve kant van het contact vinden ze erg waardevol. Vraag dus gerust hoe het thuis gaat. Of sta eens stil bij de emotionele kant van het ziek-zijn. En toon hardop begrip als je patiënt slecht nieuws heeft gekregen.
4 – Centraal aanspreekpunt voor vragen en support
Continuïteit in de zorg is belangrijk voor patiënten. Een centraal aanspreekpunt voor zaken rond de zorg, zoals een casemanager, vinden ze dan ook erg prettig. En als iemand anders de zorg voor hen overneemt, willen patiënten graag weten waar ze terecht kunnen met hun vragen en problemen. Ook al maken ze er geen gebruik van, het idee dat ze bij iemand terecht kunnen als het nodig is, is geruststellend.
5 – Timing is alles
De zorg voor patiënten en naasten, zeker bij palliatieve zorg, draait om maatwerk. Timing is alles, dat geldt zeker voor de communicatie met je patiënt. Hoeveel informatie geef je wanneer? Bied een extra gesprek aan, bijvoorbeeld als iemand slecht nieuws heeft gekregen en tijd nodig heeft om dat te verwerken. Door het juiste moment te peilen kun je je patiënt echt helpen.
6 – Begrijpt de patiënt wat er wordt gezegd?
Misschien ben je je er niet van bewust, maar de (palliatieve) zorg heeft een eigen taalgebruik ontwikkeld waar patiënten en naasten lang niet altijd bekend mee zijn. Hierdoor begrijpen ze niet altijd wat er wordt gezegd. Veel mensen weten niet wat ‘ernstig ziek’ inhoudt of wat wordt bedoeld met comfortabel maken.
7 – Ook naasten hebben aandacht nodig
Voor naasten geldt dat ze zich vaak niet gezien voelen als partner of kind. Of in de zware rol van mantelzorger. Alleen al dat dit benoemd wordt, doet veel voor ze. Naasten vinden het ook prettig als ze een apart gesprek krijgen aangeboden, zodat ze zich kunnen voorbereiden op wat gaat komen. Als je dat als zorgverlener merkt, kun je ernaar vragen: vindt u het goed om hier alleen over door te praten? Uiteraard moet de patiënt hiermee akkoord gaan.
Lees ook: Beter communiceren voor betere zorg, dit kun je zelf doen >>>
Informatie terwijl je wacht (wachtkamerpakket)
In dit wachtkamerpakket van samenwerkingspartner Pal voor u vind je uitgebreide informatie over waar je mee te maken krijgt in de laatste levensfase. Ja, hier wil ik meer van weten >>>
Gezondheidscommunicatiedeskundige Annemarie van Bergen volgt al jaren de ontwikkelingen over beter leven met (ernstige) ziekte. Ze schrijft en publiceert erover en helpt hiermee patiënten en naasten keuzes te maken voor een betere kwaliteit van leven. Annemarie is mede-initatiefnemer van Metzorgleven.nl, contentmanager bij Zezz Media en hoofdredacteur van Pal voor u.
Zo regel je dat in 3 stappen
Een geestelijk verzorger is gespecialiseerd in het bieden van ondersteuning bij zingeving en levensvragen. Je kunt ook thuis in gesprek met een geestelijk verzorger. Zo regel je dat in 3 stappen.
Dat een gezonde leefstijl met goede voeding en voldoende beweging een positieve invloed heeft op hoe fit je je voelt, wist je misschien al. Maar wist je ook al dat zingen een bijdrage kan leveren om lekker in je vel te zitten? Zingen is gezond! Muziektherapeut Anneke Naaijkens-Doek somt 5 positieve effecten van zingen op.
“Er is hier zojuist een oudere dame binnengebracht”, vertelt de verpleegkundige van de Eerste Hart Hulp me aan de andere kant van de lijn. “Reanimatie mocht niet meer baten. Familie is onderweg. Kun jij nu komen ter ondersteuning?” Ik haast me erheen. Het is Valentijnsdag.
3x ondersteunende zorg: wat heb je aan een muziektherapeut, fysiotherapeut en ergotherapeut?
Behalve op medische zorg kun je ook een beroep doen op ondersteunende zorg. Deze vorm van zorg helpt bij het verlichten van lichamelijke, psychische of sociale klachten. De muziektherapeut, fysiotherapeut en ergotherapeut zijn 3 voorbeelden van ondersteunende zorgverleners. Wat heb je eraan?
Een zo goed mogelijke kwaliteit van leven, daar draait het om als je te maken hebt met een ernstige ziekte. Gezondheidspsycholoog Emma Hafkamp heeft er dagelijks mee te maken. Samen met haar patiënt gaat ze op zoek naar een betere kwaliteit van leven. Wat betekent kwaliteit van leven voor hem of haar en wat is daarvoor nodig?
Waarbij helpt muziektherapie? En moet je er muzikaal voor zijn? Muziektherapeut Anneke Naaijkens-Doek kan zich goed voorstellen, dat je niet meteen een idee hebt van wat muziektherapie voor je kan betekenen. Ze legt het uit aan de hand van een paar vragen over muziektherapie die haar vaker worden gesteld.
Hoewel Sonja een nuchtere vrouw is, slaat de opmerking dat ze waarschijnlijk nog maar korte tijd te leven heeft, in als een bom. Sonja is boos, ontzettend verdrietig en ook bang voor wat er komen gaat. Muziektherapeut Anneke Naaijkens-Doek helpt haar om iets tastbaars achter te laten: vier muziekstukken, voor elk kind één.
Als de wereld om je heen ingrijpend verandert, verandert er veel in je leven. Dat roept allerlei levensvragen op. Waarom gebeurt dit met mij? Wat voor zin heeft mijn leven? Als je hierdoor uit balans bent geraakt, helpt het Centrum voor Levensvragen je met een goed gesprek.