Moet je muzikaal zijn? En nog 4 vragen over muziektherapie

Bij Annemarie

Waarbij helpt muziektherapie? En moet je er muzikaal voor zijn? Muziektherapeut Anneke Naaijkens-Doek kan zich goed voorstellen, dat je niet meteen een idee hebt van wat muziektherapie voor je kan betekenen. Ze legt het uit aan de hand van een paar vragen over muziektherapie die haar vaker worden gesteld.

Anneke: “Dat veel mensen ‘iets’ met muziek hebben, is je vast niet onbekend. Bijna iedereen heeft wel een lievelingsliedje, sommige mensen bespelen met veel plezier een instrument en misschien is er ook wel een muziekstuk waar je stil van wordt. Bij mij is dat de muziek van Carel Kraayenhof tijdens het huwelijk van Maxima en Willem-Alexander, de zang die zo langzaam harder wordt en de typische klank van de Bandoneon, die komen bij mij binnen. Maar wat heb je aan muziek als je net of al een tijdje ernstig ziek bent? Laat ik daar wat over toelichten aan de hand van 5 vragen over muziektherapie die me vaker worden gesteld.”

1. Wat is muziektherapie?

Muziektherapie is een vorm van (vak)therapie, waarbij er met muziek gewerkt wordt aan een hulpvraag die iemand heeft. Die vragen kunnen op verschillende gebieden liggen. Bijvoorbeeld in je eigen gedachten of  emoties, in de omgang met je naasten, in de vermindering van lichamelijke klachten.

Vaktherapie is de overkoepelende naam voor therapievormen, waarbij de nadruk meer ligt op doen en ervaren dan op praten. Er zijn verschillende vormen van vaktherapie, namelijk; muziektherapie, beeldende therapie, psychomotorische (kinder)therapie, danstherapie, dramatherapie en speltherapie.

> Lees ook: 3x ondersteunende zorg: wat heb je aan een muziektherapeut, fysiotherapeut en ergotherapeut?

2. Waarbij helpt muziektherapie?

Als je ernstig ziek bent, kunnen er een heleboel emoties en gedachten in je opkomen. Deze gedachten en emoties kunnen soms zoveel tijd in beslag nemen, dat je nauwelijks meer toekomt aan wat je eigenlijk graag zou willen. Soms zijn gevoelens en gedachten moeilijk in woorden uit te drukken. Door samen muziek te maken of een lied te maken kun je ze uiten en er meer grip op krijgen.

Ziekte of behandeling brengt vaak lichamelijke ongemakken met zich mee. Vermoeidheid waardoor dingen niet lukken, spanning, misselijkheid. Muziek kan je helpen om te ontspannen of af te leiden van deze klachten. Ook kun je weer nieuwe dingen ontdekken die juist wel lukken en waar je weer plezier aan kunt beleven of zingeving uit kunt halen.

Misschien moet je wel afscheid gaan nemen van degenen die je dierbaar zijn en wil je graag iets nalaten, maar weet je niet goed hoe. Veel nabestaanden vinden het heel erg fijn om iets tastbaars te hebben van degene die overleden is. Met name een stem terug kunnen horen wordt als waardevol ervaren. Muziektherapie kan je helpen een nalatenschap te maken. Dat kan in de vorm van een playlist met muziek die voor jou belangrijk was, maar ook door een zelfgespeeld of gezongen lied of muziekstuk na te laten.

‘Soms zijn gevoelens en gedachten moeilijk in woorden uit te drukken’

3. Wat doe je dan in muziektherapie?

In muziektherapie zetten we muziek in in de breedste zin van het woord. Dit kan zijn door samen bepaalde muziek te luisteren. (Heb je je bijvoorbeeld weleens aan iemand voorgesteld met muziek? Ik wel, bij deze.) Waar ook veel mee gewerkt wordt, is liedteksten schrijven op bestaande liedjes of improvisaties spelen. Ontspanningsmuziek beluisteren of maken en daarbij ademhalingsoefeningen doen, losgaan op het drumstel of een lied zingen behoren ook tot de mogelijkheden.

Een voorbeeld uit muziektherapie is deze muziek, die ontstond toen ik met iemand ‘gewoon’ begon met piano spelen. Ze was zo verdrietig dat ze niet kon praten, door het samen piano spelen en het verklanken en verwoorden van haar gevoel, kwam ze weer tot rust (de lage tonen en de zang zijn van therapeut, de hoge tonen van de mevrouw met wie ik werkte).

4. Moet je muzikaal zijn voor muziektherapie?

Ook dit is een van de vragen over muziektherapie, die ik vaker krijg te horen. Nee, je hoeft niet muzikaal te zijn voor muziektherapie. Mijn ervaring, en die van vele collega’s, is dat iedereen muziek kan maken. Ook wanneer je dit nog nooit eerder gedaan hebt. Ik leg het vaak uit met het volgende voorbeeld. Stel je drukt met een vingers zachtjes en met beleid één toets op de piano in, dan roept dat een heel andere sfeer op dan wanneer je met twee volle handen een aantal keer tien toetsen tegelijk keihard aanslaat. Dat en alles wat daar tussenin zit, is waar muziektherapie om draait.

5. Wat is muziektherapie niet?

Muziektherapie is geen middel dat je gaat genezen. Het kan je helpen om de gevolgen van het ziek zijn op een andere manier te beleven, zodat je hier minder last van hebt. Zo draagt het bij aan een positieve gezondheid. Ik geloof echter niet dat muziektherapie in staat is om bijvoorbeeld de grootte van een tumor te doen verminderen. Dat beweren geeft volgens mij valse hoop en dat vind ik erg bezwaarlijk.

Lees ook: Ontdek jouw ontspanningsmuziek (misschien wel in deze wetenschappelijke top 10)

Muziektherapeut Anneke Naaijkens-Doek werkt met mensen die te maken krijgen met verlies. Soms bestaat dat verlies uit gezondheid die hen in de steek laat, soms nadert het einde van hun leven en soms hebben ze een dierbare verloren. Met muziek en gesprek helpt ze om met deze omstandigheden verder te leven. Anneke werkt in haar eigen praktijk, Più Mosso Muziektherapie.

 

Ontvang elke maand de nieuwste informatie, inspiratie en tips over leven met ziekte en omgaan met zorg

Wil je dit ook lezen?

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt. Accepteer Lees meer