5 positieve effecten van yoga op je gezondheid

Bij Annemarie

Yoga is erop gericht om de balans tussen lichaam en geest te herstellen. Al de verschillende yogahoudingen maken je lijf soepel. Gecombineerd met adem- en ontspanningsoefeningen levert yoga je diepe ontspanning op. Steeds meer onderzoek laat zien dat yoga bovendien veel positieve effecten heeft op de gezondheid.

Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld deze vijf positieve effecten van yoga op je gezondheid:

1. Yoga verlaagt de bloeddruk

Volgens de Hartstichting heeft 1 op de 3 Nederlanders (tussen 30 en 70 jaar) een hoge bloeddruk heeft (en/of medicijnen hiervoor slikt). Dat zijn 1,2 miljoen Nederlanders, een behoorlijk aantal. Wat veel van deze mensen met een hoge bloeddruk niet weten is dat een uur yoga per dag al helpt om de bloeddruk te verlagen.

2. Yoga helpt bij rugpijn

Rugpijn is nog zo’n aandoening waar veel Nederlanders last van hebben. Dik twee miljoen mensen gaat jaarlijks naar de huisarts, omdat ze een pijnlijke of stijve rug of nek hebben. Een bezoek aan de fysiotherapeut is heel gebruikelijk als je kampt met rugklachten. Regelmatig een yogales volgen om je rugpijn te verminderen, ligt veel minder voor de hand. Toch blijkt het even effectief te zijn, mits je de juiste oefeningen doet.

3. Yoga verbetert de spijsvertering

Heb je regelmatig last van je darmen? Onderzoek wijst uit dat yoga kan bijdragen aan het verminderen van darmklachten. Door de bewuste en langzame ademhaling verbetert de vertering, waardoor je darmen een beetje tot rust kunnen komen. Ook ‘masseren’ de verschillende yogaposes als het ware je organen, doordat je je in allerlei houdingen manoeuvreert.

4. Yoga is goed tegen angst

Yoga is goed voor je brein. Het heeft een positief effect op de delen in je brein die zich bezig houden met je geheugen en met het regelen van je emoties. Jaarlijks hebben ruim 1 miljoen Nederlanders te maken met een angststoornis. Voor hen ligt het voor de hand om psychische hulp in te schakelen, maar yoga blijkt ook een goed aanvullend hulpmiddel te zijn. Yoga vermindert namelijk zorgen, een van de symptomen bij angstklachten.

5. Yoga helpt bij depressie

Daarnaast verbetert yoga de gezondheid van mensen met een depressie. De precieze werking moet nog nader onderzocht worden, maar het is wel duidelijk dat mensen met den depressie die wekelijks anderhalf uur aan yoga doen zich beter voelen. En dat is goed nieuws, want een op de vijf volwassenen (tussen 18 en 64 jaar) krijgt wel een keer te maken met depressie in zijn/haar leven.. En een op de vijf Nederlanders kampt in zijn leven met een angst of paniekstoornis.

Werk je in de zorg en heb je door de druk en stress het gevoel de controle te verliezen? Probeer dan deze (gratis) meditiatie- en yogaoefeningen >>

Bron: yoga-internation.nu

Wil je dit ook lezen?

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt. Accepteer Lees meer