Je denkt er niet zo snel aan: een muziekcadeau (2)

Bij Annemarie

Dit keer: Pachelbel’s Canon in D door het Brooklyn Duo

Anneke deelt een nieuw muziekcadeau. Ze kiest dit keer voor het muziekstuk Canon in D van Johann Pachelbel. Inderdaad zonder tekst.

In mijn vorige blog schreef ik over het geven en ontvangen van een muziekcadeau. Juist wanneer je ziek bent en je minder mensen om je heen kunt ontvangen. Door corona bijvoorbeeld, maar misschien ook omdat je hier de energie niet voor hebt. Dan kan het voor de momenten op de dag dat je meer op  jezelf gericht bent, fijn zijn om muziek te luisteren die anderen voor je hebben uitgezocht.

Muziekstuk cadeau doen

Wanneer ze dit doen met een bepaalde reden, vanwege een mooie tekst, een gezamenlijke herinnering die de muziek oproept of omdat de muziek om een andere reden betekenisvol voor hen is, kan dit een mooie op maat gemaakte afspeellijst voor jou opleveren. Omdat niet iedereen er uit zichzelf aan denkt dat je een muziekcadeau kunt geven, kun je mensen uit je omgeving hier naar vragen. Vraag ze om een youtube-linkje of een liedje van Spotify of Deezer. Ze kunnen deze vaak heel gemakkelijk naar je appen of op een USB-stick zetten.

Canon in D van Johann Pachelbel

Ik vind het leuk om ook deze keer weer een muziekstuk met jullie te delen. Ik heb gekozen voor Canon in D van Johann Pachelbel. Dit keer een stuk zonder tekst dus. Pachelbel’s Canon is opgebouwd uit een steeds weer herhalend thema waarop door het hele stuk verschillende thema’s worden gespeeld. Het is dus een klassiek muziekstuk, maar door de herhaling en daarmee de voorspelbaarheid van de muziek, hoef je geen ‘getraind’ klassiek luisteraar te zijn om naar deze muziek te luisteren.

Origineel componeerde Pachelbel het stuk voor drie violen en een basso continuo (dit betekent dat een laag instrument zoals een cello of orgel een herhalende basis speelt). Ik vind echter de uitvoering van het Brooklyn Duo met piano en cello heel erg mooi. Ik hou zelf erg van de warme klank van de cello en daar waar hij meestal ‘dienend’ op de achtergrond speelt voor de viool of een ander melodie-instrument, staat hij hier meer op de voorgrond.

Samen zingen

Zoals ik hierboven al vertelde kan een reden om een muziekstuk cadeau te doen een gezamenlijke herinnering zijn. Muziek die je aan een prettige gebeurtenis herinnert kan direct een warm gevoel oproepen. Zo denk ik bij deze muziek meteen aan samen zingen in een kapel in Tilburg, in de schemer en dat zonder afspraak alle lampen uitgingen en we met elkaar deze muziek zongen met alleen het licht van de kaarsen in de kapel en de ondergaande zon door de ramen. Zo heeft mogelijk iedereen wel muziek die hem of haar ergens aan terug doet denken.

Als ik de muziek luister dan zijn er al luisterend twee passages waar ik me op verheug. Misschien herken je deze passages ook wel als je er naar luistert. Het stuk begint ingetogen en ontspannen, als een soort van aankondiging die je meeneemt in het verhaal wat vertelt gaat worden. Zo van ga maar even rustig zitten, we hebben nog meer voor je in petto. Langzaam maar zeker bouwt de op en worden de melodieën uitgebreid. Het eerste stuk waar ik altijd naar uitkijk, begint ongeveer rond de twee minuten. Het tempo van de melodie wordt daar versneld, wat bij mij het gevoel geeft alsof de reis nu echt gaat beginnen. Hierna komt een stuk waarin de piano en cello hun melodieën echoën, bijna alsof je in de bergen bent, waar je stem weerkaatst wordt als je iets roept. 

Rozengeur en maneschijn

Ook rond de 3.30 minuten zit een stuk wat ik erg mooi vind, de muziek wordt daar even wat melancholischer, keert meer in zichzelf en bouwt van daaruit af naar het einde. Dat kleine stukje maakt voor mij de muziek nog ‘echter’. Een gedachte als: ‘Het leven is niet altijd rozengeur en maneschijn, maar soms gaat het even minder, dat hoort er ook bij’, komt dan in me op. Na deze passage bouwt de muziek weer rustig af naar het einde, als een soort geruststellende gedachte: ‘het komt wel goed’.

Mijn gevoel en gedachten bij deze muziek zijn natuurlijk heel persoonlijk, maar misschien inspireren ze je in het luisteren naar de muziek of om ook eens te kijken of er muziek is die jij met iemand wilt delen. En misschien nodigt het je uit om iemand te vragen jou een hart onder de riem te steken met een bijzonder muziekstuk. Ik ben benieuwd.

Wil je hierover iets delen, dan kan dat op de socials van Metzorgleven.nl: facebook, instagram of twitter

Beluister hier Anneke’s eerste muziekcadeau >>>

Muziektherapeut Anneke Naaijkens-Doek werkt met mensen die te maken krijgen met verlies. Soms bestaat dat verlies uit gezondheid die hen in de steek laat, soms nadert het einde van hun leven en soms hebben ze een dierbare verloren. Met muziek en gesprek helpt ze om met deze omstandigheden verder te leven. Anneke werkt in haar eigen praktijk, Più Mosso Muziektherapie.

Ontvang elke maand de nieuwste informatie, inspiratie en tips over leven met ziekte en omgaan met zorg

Wil je dit ook lezen?

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt. Accepteer Lees meer