Misschien weten de mensen om je heen niet goed wat ze voor je kunnen betekenen. Of zijn ze zoekend in hoe ze je nabij kunnen zijn, maar weten ze niet hoe. Een (klein) idee waarmee ze veel voor je kunnen betekenen, is een lied of muziekstuk cadeau te doen: een muziekcadeau. Welke muziek of welk lied willen ze graag met je delen?
Ziek zijn in coronatijd betekent vaak dat je nog meer op jezelf aangewezen bent. De controles en behandelingen in het ziekenhuis moet je vaak alleen doen. Wanneer je opgenomen bent, mag je maar één bezoeker ontvangen. En door de maatregelen of angst voor besmetting is spontaan afspreken met familie en vrienden ook een stuk ingewikkelder geworden. Dit alles kan je het gevoel geven alleen te staan en op jezelf aangewezen te zijn.
Een muziekcadeau dat iemand voor je uitkiest is heel persoonlijk en kan erg steunend zijn. Degene die het uitzoekt, geeft je er een bepaalde boodschap mee. Door de tekst met zorg te kiezen of juist te luisteren naar de sfeer van de muziek.
Mijn muziekcadeau (1)
Het eerste liedje, dat ik graag als muziekcadeau (1) geef, is Voor de lente weer begint. Het past voor mijn gevoel nog net bij deze periode. Hoewel de lente al een paar weken geleden officieel begonnen is, is het weer de afgelopen tijd nog behoorlijk onstuimig geweest. Voor mijn gevoel is de lente nu pas écht aan het beginnen.
Het liedje is geschreven door Henny Vrienten. Het werd vertolkt in Sesamstraat, maar Henny speelde samen met Mike Boddé, deze mooie versie in Podium Witteman. Je zou bijna vergeten dat het eigenlijk een kinderliedje is.
Voor de lente weer begint
De tekst gaat voor mij over het loslaten van de winter, je klaarmaken voor een nieuw seizoen. Een seizoen waarin de natuur ontwaakt, het voelbaar is dat de aarde weer verwarmd, het genieten is van de kleine details in knoppen, bloesem en het vroege fluiten van de vogels. Je laat een stukje achter je en kijkt vooruit naar wat er komen gaat.
De muziek ervaar ik als ingetogen en hoopvol, verwachtingsvol voor wat er nog gaat komen. Ik voel me van binnen verwarmen door de harmonische samenklank in de stemmen en ‘trompetten’. Telkens als ik dit beluister, merk ik dat er een glimlach op mijn gezicht komt.
Ik ben benieuwd wat dit muziekcadeautje bij jou oproept. Volgende keer deel ik weer een nieuw lied.
Verder lezen:
>>> Zingen is gezond: 5 positieve effecten van zingen
>>> Wat heb je aan een muziektherapeut?
>>> Moet je muzikaal zijn? En nog 4 vragen over muziektherapie

Muziektherapeut Anneke Naaijkens-Doek werkt met mensen die te maken krijgen met verlies. Soms bestaat dat verlies uit gezondheid die hen in de steek laat, soms nadert het einde van hun leven en soms hebben ze een dierbare verloren. Met muziek en gesprek helpt ze om met deze omstandigheden verder te leven. Anneke werkt in haar eigen praktijk, Più Mosso Muziektherapie.
