Palliatieve sedatie en euthanasie: wat zijn de verschillen?

Bij Annemarie

Veel mensen denken dat palliatieve sedatie en euthanasie zo goed als hetzelfde zijn. Toch is dat niet zo. Dit zijn een paar belangrijke verschillen.

  • Verlichten vs beëindigen

Het doel van palliatieve sedatie is gericht op het verlichten van klachten, die niet meer op een andere manier te behandelen zijn, zoals pijn of benauwdheid.
Het doel van euthanasie is om het leven te beëindigen als er sprake is van uitzichtloos en ondraaglijk lijden.

Lees ook: 3 misverstanden over palliatieve sedatie > 
  • Natuurlijk vs ingrijpen

Palliatieve sedatie is een normale medische handeling om klachten te verlichten bij iemand  stervende is. Palliatieve sedatie zorgt er niet voor dat een patiënt sneller sterft, maar volgt het natuurlijke sterfproces.
Bij euthanasie wordt het leven beëindigd doordat de arts dodelijke medicijnen toedient. Euthanasie zorgt voor een onmiddellijke dood op een van tevoren afgesproken moment.

Lees ook: hoe werkt euthanasie > 
  • Beslissing vs verzoek

Palliatieve sedatie is een medische beslissing van de arts. Als patiënt of naaste kun je hiervoor geen  verzoek indienen (maar je kunt er wel om vragen). Uiteraard overlegt de arts altijd over deze beslissing met de patiënt en naasten.
Euthanasie is een verzoek dat je kunt indienen via een zorg- of euthanasieverklaring. Een arts hoeft dit niet per se uit te voeren, maar mag dit weigeren. Je hebt dus geen recht op euthanasie.

Lees ook: een wilsverklaring opstellen: hoe doe je dat? > 
Wil je meer weten over euthanasie en palliatieve sedatie?

In het themaboekje Wat als je je leven verliest? van Pal voor u vind je meer informatie over keuzes in de laatste levensfase. Zowel het ‘normale’ sterven als palliatieve sedatie en euthanasie worden uitgelegd, inclusief de hulp die je kunt inschakelen en juridische aspecten.

Pal voor u, over palliatieve zorg

Ongeneeslijk ziek en dan? Het landelijk platform Pal voor u geeft betrouwbare informatie over omgaan met ongeneeslijke ziekte en palliatieve zorg. De uitgaven (magazinesthemaboekjeswilsverklaring) komen tot stand in nauwe samenwerking met veel betrokken, deskundige personen en organisaties. Zo draagt Pal voor u bij aan een betere bekendheid van palliatieve zorg. De Pal voor u-uitgaven zijn hier verkrijgbaar >>

Bestel nu: Alles van Pal voor u

Ongeneeslijk ziek en dan? Pal voor u geeft betrouwbare informatie over palliatieve zorg. Het informatiepakket Alles van Pal voor u bestaat uit: magazine Pal voor u 10 (inclusief het dossier voeding en eten), wilsverklaring Zo denk ik erover (inclusief zorg-, niet-reanimeer- en euthanasieverklaring) en 4 themaboekjes: Wat als je je leven verliest? Wat als het einde nabij is? Wat kun je doen als je pijn hebt? Wat als je kind ongeneeslijk ziek is?

Het informatiepakket is hier verkrijgbaar >>>

Ontvang elke maand de nieuwste informatie, inspiratie en tips over leven met ziekte en omgaan met zorg

Wil je dit ook lezen?

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt. Accepteer Lees meer