Voeding: 6 tips om de eetlust te bevorderen

Bij Annemarie

Voeding is belangrijk. De meeste mensen zien bijna niets liever dan dat iemand die ziek is goed eet en drinkt. Ze maken de lekkerste hapjes, want op krachten blijven is nodig. Maar wat als de zin in eten is afgenomen? 6 tips om de eetlust te bevorderen.

Goed eten is goed zorgen?

Bij goede zorg hoort voor veel mensen dat hun naaste goed eet en drinkt. Vaak is zorgen voor goede voeding ook een van de weinige dingen die je als naaste kunt doen. Als de geliefde zijn bord niet aanraakt, wordt er aangedrongen, want je moet toch eten. Herma ten Have is oncologiediëtist bij zorgorganisatie Careyn: “De vraag is dan of het nog bijdraagt aan kwaliteit van leven. Als iemand al misselijk wordt bij het idee iets te moeten eten of drinken, kijk dan of je iets anders kunt doen, zoals samen naar muziek luisteren of een handmassage geven.”     

> Lees ook: omgaan met ernstige ziekte is voor iedereen anders, deze vier vaardigheden helpen je

Zo bevorder je de eetlust

Diëtist Roos Klaver heeft ondervoeding als aandachtsgebied. Ze komt wel vaker tegen dat het moeilijk is om (meer) te gaan eten, terwijl dezin in eten juist is afgenomen. Hoe kun je de eetlust bevorderen? Dit zijn 6 tips:

  1. Eet vaker kleine porties.
  2. Zorg voor variatie in smaak, temperatuur en kleur.
  3. Fris-zure gerechten, zoals een augurkje bij een stukje kaas of een stukje fruit door de kwark, stimuleren de eetlust.
  4. Eet langzaam en kauw goed.
  5. Schep niet te veel op, dat remt de eetlust.
  6. Zorg voor een goede sfeer tijdens het eten: dek bijvoorbeeld de tafel mooi en zet een achtergrondmuziekje op.

Bron: malnucare.nl

 

Ontvang elke maand de nieuwste informatie, inspiratie en tips over leven met ziekte en omgaan met zorg

Wil je dit ook lezen?

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt. Accepteer Lees meer