Wat is een palliatief team?

Bij Annemarie

(en wat is het verschil met een consultatieteam palliatieve zorg)

Een palliatief team in het ziekenhuis bestaat uit zorgprofessionals die gespecialiseerd zijn in palliatieve zorg. Ze adviseren zowel mensen die ongeneeslijk ziek zijn en hun naasten, als hun behandelend artsen en verpleegkundigen. Behalve palliatieve teams in een ziekenhuis zijn er ook regionale consultatieteams palliatieve zorg. Wat is het verschil?

Samenstelling van een palliatief team

De samenstelling van een palliatief team verschilt per ziekenhuis. Over het algemeen maken een of meer van deze specialisten deel uit van het palliatieve team:

  • Verpleegkundig specialist palliatieve zorg
  • Verpleegkundig specialist pijn
  • Anesthesioloog/pijnspecialist
  • Internist/Oncoloog
  • Internist/hematoloog
  • Longarts
  • Specialist ouderengeneeskunde/geriater
> Lees ook: Een betere kwaliteit van leven? Kijk eens naar deze onderwerpen

Palliatief team of consultatieteam palliatieve zorg?

Behalve palliatief teams in een ziekenhuis zijn er ook regionale consultatieteams palliatieve zorg voor artsen en verpleegkundigen die moeite hebben om de klachten van hun patiënt onder controle te krijgen. Dat geldt bijvoorbeeld voor moeilijk behandelbare symptomen als pijn, misselijkheid of angst, maar ook voor zingevingsproblemen of beslissingen rondom het levenseinde. Ook dit consultatieteam bestaat uit in palliatieve zorg gespecialiseerde consulenten die vaak snel (binnen 24 uur) advies uitbrengen.

Bron: Pal voor u, magazine over palliatieve zorg, nummer 10

> Lees ook: Palliatieve zorg, wat is dat eigenlijk?

Het Gezondheidsdagboek:
de simpele stap naar minder klachten

Hoe vaak heb ik eigenlijk hoofdpijn? Hoeveel dagen per week slaap ik minder dan acht uur? Hoe lang voel ik me al somber? Met het Gezondheidsdagboek krijg je heel eenvoudig meer inzicht in je gezondheid. Door elke dag in een paar minuten tijd in te vullen waar je last van hebt, kun je je klachten gericht aanpakken en voel je je beter.

Het Gezondheidsdagboek is hier verkrijgbaar >>>

 

Ontvang elke maand de nieuwste informatie, inspiratie en tips over leven met ziekte en omgaan met zorg

Wil je dit ook lezen?

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt. Accepteer Lees meer