Lied: Als de liefde maar blijft winnen

Bij Annemarie

Daniël Lohues schreef er een prachtig liedje over: Als de liefde mar blef winnen, komt ’t allemoal wel goed. In haar werk als muziektherapeut zag Anneke Naaijkens-Doek het laatst gebeuren. Er kan veel goed komen, als liefde voorop staat.

Huub volgde al een aantal maanden muziektherapie. Hij had een herseninfarct gehad, waaraan hij afasie en verlammingsverschijnselen had overgehouden. (Afasie is een taalstoornis die zich uitstrekt over de gebieden spreken, taalbegrip, lezen en schrijven, red.) Voor Huub betekende dit onder andere dat hij wel wist wat hij wilde zeggen, maar hier de woorden niet voor kon vinden. Het lukte hem dus niet goed om te praten.

> Lees ook : Deze 4 vaardigheden helpen je beter omgaan met ernstige ziekte

Muziektherapie

Wanneer we echter gingen zingen, ontdekte Huub dat de woorden die hij al pratend niet uitgesproken kreeg, er soms zingend wel vloeiend uitkwamen. Met een verwonderde blik in zijn ogen en een trotse glimlach op zijn gezicht zong hij dan verder.

Vanuit de begeleiders van het huis waar Huub verbleef, kwam de vraag of zijn vrouw ook een keer bij de muziektherapie aan mocht sluiten. Vanuit de overtuiging dat bij iemand die getroffen wordt door ziekte of een beperking, ook de gezinsleden hiermee geconfronteerd worden, zei ik ja.

‘De woorden die hij al pratend niet uitgesproken kreeg, kwamen er zingend soms wel vloeiend uit’

Samen kwamen ze bij mijn therapieruimte. Het was nogal een gedoe om er te komen. In de (net iets te kleine) lift met de scootmobiel, overstappen op de stok door het smalle gangetje naar mijn ruimte….. Ik geef toe, mijn ruimte zelf vind ik een fijne plek, maar de weg ernaartoe is nogal een beproeving als je minder bewegingsvrijheid hebt.

Dus voordat we konden beginnen zag ik al wat vermoeidheid op de gezichten van Huub en zijn vrouw. Frustrerend om zo geconfronteerd te worden met wat er moeilijk gaat.

> Lees ook: Moet je muzikaal zijn? En nog 4 vragen over muziektherapie

Lied over liefde

Ik stelde voor het lied te gaan zingen wat ik samen met Huub had gemaakt over de liefde voor zijn vrouw. Het was een tekst op het lied wat ook op hun huwelijk gedraaid was. Huub zijn vrouw wilde in eerste instantie liever niet zingen, ze had dat vroeger goed gekund, maar de laatste jaren kon ze haar stem niet meer zo vrij gebruiken en voelde ze zich hier onzeker over.

Toch probeerde ze het, in onzekerheid van het niet meer kunnen, naast Huub waarbij de woorden er in zijn hoofd wel waren, maar niet altijd over zijn lippen wilden komen. In het refrein was het er ineens; zijn vloeiende zang, haar tweede stem en een blik naar elkaar. Een blik vol onvoorwaardelijke liefde, tussen een man en vrouw die samen iets op gelijkwaardige manier konden doen. Geen beperkingen, maar elkaar vinden in iets waar je samen plezier in hebt.  Het was een heel ander lied, maar toch voelde ik het in mijn botten en hoorde ik in mijn hoofd: ‘Als de liefde maar blijft winnen, komt het allemaal wel goed’. (Luister hier naar de prachtige versie van de Stefanie Struik.)

De naam van de hoofdpersoon in dit verhaal is gefingeerd om de privacy te waarborgen, wel hebben zij toestemming gegeven voor het plaatsen van dit verhaal.

Muziektherapeut Anneke Naaijkens-Doek werkt met mensen die te maken krijgen met verlies. Soms bestaat dat verlies uit gezondheid die hen in de steek laat, soms nadert het einde van hun leven en soms hebben ze een dierbare verloren. Met muziek en gesprek helpt ze om met deze omstandigheden verder te leven. Anneke werkt in haar eigen praktijk, Più Mosso Muziektherapie.

 

Ontvang elke maand de nieuwste informatie, inspiratie en tips over leven met ziekte en omgaan met zorg

Wil je dit ook lezen?

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt. Accepteer Lees meer