De zorgkosten stijgen en het inkomen daalt. Veel gezinnen die te maken hebben met kanker, worden geconfronteerd met forse financiële gevolgen. Ook Karin en haar gezin gaan er financieel veel op achteruit door kanker. En dat is heftig.
Karin: “In de Nederlandse wet staat dat een zieke medewerker gedurende een tijdvak van 104 weken (= twee ziektejaren) recht heeft op ten minste 70% van zijn of haar loon. En de eerste 52 weken (= eerste ziektejaar) ten minste op het geldende minimumloon.
In veel gevallen betekent dit in de praktijk dat je het eerste jaar 100% krijgt uitbetaald en in het tweede jaar 70%. Vanaf het derde jaar, dus na 104 weken, volgt ontslag voor het gedeelte dat je nog niet werkt. Dat is terug te vinden op de website van het UWV.
Kanker in het gezin: deze website biedt hulp en informatie >>>
Kanker heeft ook financiële gevolgen
Mijn diagnose werd gesteld in maart 2019. Daarna volgden een operatie (april 2019), bestraling (mei-juni 2019), chemo (juli-december 2019), hyperbare zuurstoftherapie in verband met late bestralingsschade (februari-maart 2020), oncologische revalidatie (april- augustus 2020), oedeemtherapie (oktober 2020-juni 2021). De hele kankerbehandeling duurde alles bij elkaar ruim twee jaar. En dan heb ik het re-integreren op het werk niet eens meegeteld; dit vergde ook de nodige tijd, namelijk zeven maanden (augustus 2020-april 2021). Ik ben niet de enige. Sterker nog, in het geval van kanker ben je bijna een uitzondering als het sneller gaat.
Dit houdt dus in dat vele kankergezinnen te maken krijgen met een forse inkomensdaling. En dat terwijl de kosten flink kunnen oplopen. Denk alleen al aan het verplichte eigen risico dat elk jaar stijgt en nu 385 euro bedraagt. In mijn geval was de inkomensdaling ‘pas’ vanaf het tweede ziektejaar, waarin ik 70% ontving van mijn laatst verdiende loon. Dat is een flinke aderlating, kan ik vertellen. Deze hebben we deels opgevangen door een paar maanden van te voren al een flinke voorraad douchegel, tandpasta en dergelijke aan te leggen. Abonnementen op tijdschriften die ik had, heb ik tijdig opgezegd. Tussentijdse boodschapjes deden we niet meer. Uit eten gingen we niet meer. Op mijn eigen website schreef ik al eerder dit artikel over.
Sporten kost veel
Mijn kinderen sporten en sportten veel. De totale kosten voor contributies zijn dan ook hoog. Door onze uitgaven aan banden te leggen hebben wij er toch voor kunnen zorgen dat zij konden blijven sporten. Dat hadden we er graag voor over. Bewegen is zo’n belangrijke uitlaatklep, dat moesten ze absoluut blijven doen. En dat moeten ze blijven kúnnen doen. Onze zoon doet vier keer per week aan (wedstrijd-)judo en 1 maal per week aan de Japanse vechtsport budo. Onze dochter rijdt paard en doet ook eenmaal per week aan budo. Behalve dat het voor henzelf erg belangrijk is qua beweging, is het ook goed om regelmaat te behouden, om vrienden te blijven zien, om uit de kankersituatie thuis te ontsnappen. Het was een goede beslissing, bleek achteraf.
Lees ook: Zo help je de kinderen beter slapen >>>
Gratis geluk
Het fijn hebben met je kinderen, met je gezin, hoeft niet veel geld te kosten. Juist in die geldarme-kanker-tijd hebben wij met elkaar iets onbreekbaars opgebouwd. Speeltuinen zijn veelal gratis. Boeken lenen bij de bibliotheek is gratis voor kinderen onder de 18 jaar. Naar de (peperdure) bioscoop gaan is niet echt nodig: als je thuis je gordijnen sluit, stoelen op een rij zet, een film opzet en wat chips op tafel zet is dat nét zo leuk.
Wij hebben het geluk dat wij naast de Biesbosch wonen waardoor wij de meest prachtige wandelingen konden maken en gepicknickt hebben. We hebben heerlijk gefietst, niet te ver want dat lukte mij niet, maar genoeg om te genieten. We hebben in onze mooie stad gelopen en genoten van de oude gevels. Met een van huis meegenomen waterfles in de hand keken we onze ogen uit. Bij de VVV zijn gratis wandeltochten beschikbaar. Op diverse sites kun je tal van gratis wandelroutes door de natuur of in steden downloaden.
Kanker en je financiële situatie
Soms heb je geluk en vallen nét de kastanjes of walnoten (in september/oktober), het is zo leuk om die te rapen en ze zijn erg lekker. Koekjes maken kost niet veel geld maar alle kinderen vinden het geweldig! Of maak vetbollen voor de vogeltjes, heel simpel. Maak ook eens een disco thuis, waar iedereen zo gek of goed kan dansen als hij of zij wil.
Kanker heeft gevolgen voor je financiële situatie. Er volgt inkomensdaling gedurende je traject, misschien ga je minder uren werken na je traject. Je zorgkosten stijgen vaak. Dat is heftig.
Hier lees je alle blogs van Karin >>>
Hoe gaat het met de kinderen? Eerste hulp bij kanker in je gezin is hier verkrijgbaar >>>

Karin Hernandez is getrouwd met een geweldige man en ze is moeder van een zoon (12) en dochter (bijna 11). Als ze herstellende is van een zware burnout krijgt ze de diagnose borstkanker. In haar blogs vertelt ze over het verloop van de ziekte, over hoe haar gezin is omgegaan met de vaak heftige emoties en moeilijke dagen én over de kracht die dit heeft gegeven en de onverbrekelijke band die ze als gezin hebben gesmeed. Gezinnen moeten niet steeds hetzelfde wiel uitvinden, daarom schrijft Karin over de tips en hulp waar zij veel aan hebben gehad.
