Al kan het nog een tijdje duren, voor Charles is het vanzelfsprekend dat zijn leven een keer is afgelopen. Hij vulde de wilsverklaring Zo denk ik erover in, want hij wil zelfbeschikking over zijn levenseinde. “Ik weet nu veel beter waarvoor ik kies.”
Zelf regelen
3x dit moet je weten over digitaal nalatenschap
Nu we zoveel online zijn, wordt ons digitale leven steeds belangrijker. Denk alleen al aan alle foto’s en filmpjes die je deelt op Instagram. Aan Netflixen of betalen via een Tikkie. Wat gebeurt er met je wachtwoorden en andere (geheime) gegevens als je overlijdt? Erica Witkamp van het Kenniscentrum Zorginnovatie houdt zich hier al een tijdje mee bezig. Ze zet je graag aan het denken over je digitaal nalatenschap.
Ivy bedacht het Gezondheidsdagboek
Verpleegkundestudent Ivy bedacht het Gezondheidsdagboek om mensen te helpen, die veel last hebben van verschillende klachten. Door het bijhouden van een dagboek ontdek je verrassende patronen en ga je ook nog eens gezonder leven.
Hoe vaak heb ik eigenlijk hoofdpijn? Hoe lang voel ik me al somber? Door elke dag in een paar minuten het Gezondheidsdagboek in te vullen, kun je je klachten gericht aanpakken en voel je je beter.
Deze 4 vaardigheden helpen je
Vermoeidheid, onzekerheid, pijn. Bij een ernstige ziekte als kanker krijg je te maken met allerlei ingewikkelde gevolgen van de ziekte. Omgaan met ernstige ziekte is voor iedereen anders. Deze vier vaardigheden kunnen je daarbij helpen.
en nog 3 belangrijke wetenschappelijke inzichten over zelfmanagement
Iedereen gaat op zijn eigen manier om met ziek zijn en de gevolgen daarvan. Dit wordt zelfmanagement genoemd. Sophie van Dongen onderzoekt zelfmanagement van kankerpatiënten die ongeneeslijk ziek zijn. Wat is zelfmanagement en wat niet? Sophie licht vier belangrijke inzichten over zelfmanagement toe.
Nieuw wetenschappelijk onderzoek onderscheidt ‘strategieën’ op 7 verschillende gebieden
Als je ernstig ziek bent, krijg je te maken met allerlei gevolgen op lichamelijk, psychisch en sociaal gebied. En met een ingewikkeld zorgtraject. Hoe je omgaat met kanker, is voor iedereen anders. Recent onderzoek laat zien dat elke patiënt zijn eigen strategie kiest (ook al is dat vaak onbewust). Een van de onderzoekers die zich hierin verdiept is Sophie van Dongen. Ze onderzoekt zelfmanagement bij patiënten met vergevorderde kanker.
Zo pak je dat (wetenschappelijk verantwoord) aan
UIT ONDERZOEK BLIJKT dat nadenken over welke zorg en behandeling je wenst als je gezondheid achteruit gaat als voordeel heeft dat de zorg in de toekomst beter is afgestemd op je voorkeuren. In vaktaal wordt dit ACP genoemd oftewel Advance Care Planning oftewel vroegtijdige zorgplanning. Maar wat is ACP precies? En hoe kun je dit als arts en patiënt samen regelen? Wetenschapper Ida Korfage onderzoekt het wereldwijd met als resultaat onder meer een praktisch stappenplan om toekomstige zorg op een rijtje te zetten.
Het coronavirus zorgt voor spanning bij het personeel van het verpleeghuis. Thomas merkt hoe de protocollen en richtlijnen geen houvast meer bieden voor de zorgprofessionals. Hoe bescherm je de meest kwetsbaren tegen een onzichtbare bedreiging? In deze gastblog vertelt Henk van den Berg, specialist in zingeving en levensvragen, hoe coronamaatregelen hevig ingrijpen op het leven van Thomas (91) en zijn Eva.
Eén op de vijf patiënten voelt zich overdonderd door de informatie die de arts in het ziekenhuis geeft, zo blijkt uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland. Hoe bereid je je voor op een gesprek met je arts en hoe zorg je ervoor dat je de juiste informatie ontvangt?