Charles wil zelfbeschikking over zijn levenseinde en vulde een wilsverklaring in

Bij Annemarie

Al kan het nog een tijdje duren, voor Charles is het vanzelfsprekend dat zijn leven een keer is afgelopen. Hij vulde de wilsverklaring Zo denk ik erover in, want hij wil zelfbeschikking over zijn levenseinde. “Ik weet nu veel beter waarvoor ik kies.”

Wil je op de ic worden opgenomen? Aan de beademing worden gelegd? Gereanimeerd worden bij een hartstilstand? En tot hoever wil je doorgaan met behandelen? Als je gezondheid achteruitgaat kun je deze en andere beslissingen vastleggen in een wilsverklaring die je helpt met zelfbeschikking. wenst kun je in dit boekje aangeven welke medische en verpleegkundige zorg en behandeling je wel of niet wenst als je niet meer in staat bent om beslissingen te nemen. Bijvoorbeeld omdat je in coma bent geraakt of dementie of een andere ziekte hebt die je denkvermogen aantast. Daarvoor hoef je niet eerst naar de notaris voor een levenstestament, zoals veel mensen onterecht denken.

Wilsverklaring voor zelfbeschikking

De wilsverklaring Zo denk ik erover is een handig hulpmiddel dat je hierbij kan helpen. In dit notitieboekje zijn alle belangrijke keuzes voor toekomstige zorg en behandeling overzichtelijk bij elkaar gebracht. Daarmee is het een fijne kapstok om het gesprek aan te gaan met je naasten en je huisarts, weet Charles Luijten (70). “Voor mij en veel anderen is dit een onbekend terrein, dat vaak ook nog wordt omgeven door moeilijk taalgebruik. Dit boekje is juist heel concreet. Het heeft me geholpen om helder te krijgen waar het allemaal over gaat en wat ik wil. Zelfbeschikking is een groot begrip, maar de vragen in het boekje hebben me geholpen om het voor mezelf duidelijk te krijgen. Hierdoor weet ik nu veel beter waarvoor ik kies. Het boekje heeft mijn gedachten en opvattingen aangescherpt, al vond ik het soms ook wel confronterend.”

Ik ben niet bang voor de dood, maar mijn vrouw en ik willen zelf regie hebben over onze toekomst. Voor ons voelt het goed om dat op tijd te doen”

Op tijd

Charles is nog niet zo lang geleden gestopt met werken bij een adviesbureau voor zorg en welzijn, dat hij runde met nog drie andere maten waaronder zijn vrouw Nera. Nu zorgt hij voor de mensen om zich heen. Hij past meerdere malen per week op de kleinkinderen en heeft veel contact met kinderen, bonuskinderen en bonuskleinkind. Ook al staat hij erg actief in het leven, de dood is voor hem geen moeilijk onderwerp. “De dood is een gegeven en hoort juist ook bij het leven. Daar ben ik niet bang voor. Wel willen mijn vrouw en ik zelf regie hebben over onze toekomst en kunnen beschikken over ons levenseinde. Voor ons voelt het heel goed om dat op tijd te doen. Dat kan ik iedereen aanraden.”

Behandelwensen

Voor zijn zelfbeschikking heeft Charles in de wilsverklaring Zo denk ik erover zijn behandelwensen bij een ongeneeslijke ziekte en keuzes rondom het levenseinde ingevuld. Daarnaast heeft hij ze ook nog opgeschreven in een persoonlijk ondertekende brief. Hij heeft alles met de kinderen gedeeld en besproken.  “De definitieve brief had ik, als vroege vogel, ’s ochtends om half acht naar de kinderen gemaild, dat vonden ze wel wat vroeg om de dag mee te beginnen. Maar verder vonden ze het heel fijn dat ze erbij betrokken werden.” Ook stapte hij met het notitieboekje en de brief naar zijn huisarts. “Dat ik heel concreet met boekje en brief aankwam om mijn voorkeuren te bespreken, heeft absoluut geholpen. Ik kwam goed beslagen ten ijs. Mijn huisarts keek er niet van op en respecteerde mijn opvattingen. Ik en mijn vrouw stonden snel weer buiten.”

> Lees ook: Hoe denk je over zorg en behandeling in de laatste levensfase?

Dit artikel is eerder verschenen in Anbo magazine

Bestel nu: Wilsverklaring Zo denk ik erover

In mijn wilsverklaring Zo denk ik erover zijn alle belangrijke keuzes voor afscheid, zorg en behandeling in de toekomst overzichtelijk bij elkaar gebracht. In dit boekje kun je drie wilsverklaringen invullen: zorgverklaring, niet-reanimeerverklaring en/of euthanasieverklaring. Dankzij de voorgedrukte antwoordmogelijkheden vergeet je geen belangrijke onderwerpen en kun je aankruisen wat bij je past.

Wilsverklaring Zo denk ik erover is hier verkrijgbaar >>>

Ontvang elke maand de nieuwste informatie, inspiratie en tips over leven met ziekte en omgaan met zorg

Wil je dit ook lezen?

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt. Accepteer Lees meer