Coach Greet de Keuning heeft veel ervaring met het coachen van mensen die ernstig ziek zijn. Als geen ander weet ze waarom veerkracht zo belangrijk voor hen is: “Veerkracht helpt je om te overleven. Om ondanks alle beperkingen meer voldoening uit het leven te halen.”
Zingeving
Wat is veerkracht en wat heb je eraan? Zingevingsdeskundige Erik Olsman weet het antwoord.
Het schrijven van je levensverhaal kan je helpen bij het omgaan met ziekte of zorg. Of dit nu een korte periode betreft of al lange tijd duurt. Je beschrijft de gebeurtenissen en je ervaringen, om van je af te praten, later terug te lezen of te delen. Marion Nieuwenhuizen is schrijver van levensverhalen. Ze noemt 6 goede redenen om je levensverhaal te (laten) schrijven.
“Sterven hoort bij het leven. Het is de enige zekerheid die we hebben. In onze westerse cultuur wordt dood veelal ontkent en weggestopt. Dit is jammer, omdat het iets is waar iedereen zich mee moet zien te verhouden,” vertelt geestelijk verzorger Marieke Schoenmakers. Ze noemt 10 factoren van troost en houvast die bijdragen aan goed sterven.
Zo regel je dat in 3 stappen
Een geestelijk verzorger is gespecialiseerd in het bieden van ondersteuning bij zingeving en levensvragen. Je kunt ook thuis in gesprek met een geestelijk verzorger. Zo regel je dat in 3 stappen.
Haastig begeef ik me naar de Intensive Care, waar de verpleegkundige me al opwacht. Ze zorgt voor een patiënt die vannacht tegen een boom is gereden. “Hij gaat het niet redden en de familie wil graag een afscheidsritueel”, vertelt ze me. “Als jij geweest bent en als de familie er klaar voor is, koppelen we hem van de machines af.”
Rond het beroep van geestelijk verzorger heersen een aantal onduidelijkheden. Dat zorgt er geregeld voor dat mensen aarzelen om het gesprek aan te gaan. Ook weerhoudt het andere zorgverleners ervan om door te verwijzen naar een geestelijk verzorger. Marieke Schoenmakers signaleert 5 veelvoorkomende misverstanden over geestelijke verzorging, die terug te voeren zijn op (negatieve) associaties met geloof en/of kerk en angst voor de dood.
Wij mensen kunnen niet bestaan zonder ons lichaam. Al je ervaringen doe je op via je lijf. En bij zo ongeveer alles wat je doet, heb je je lijf nodig. Vaak besef je dit pas ten volle als je iets gaat mankeren. Wat doet het met je als je lijf je in de steek laat?
Bij een opname in het ziekenhuis stap je noodgedwongen uit het ‘gewone leven’. Je wordt teruggeworpen op jezelf. Dat maakt dat eventuele vragen en problemen zich ook opdringen. Je kunt er letterlijk niet meer omheen. Zo ook bij Pieter*, die de balans opmaakt in zijn ziekenhuisbed.
Levensvragen kunnen we proberen te omzeilen, maar ingrijpende gebeurtenissen, zoals de coronacrisis, dwingen ons om erbij stil te staan. Veel mensen krijgen dan sterk de behoefte om te gaan schrijven. Hoe kan dat bijdragen aan zingeving? Kan het ons helpen om antwoorden te vinden op onze levensvragen? Een gastblog van Karien Vissers.