5x dit is zo fijn aan een gesprek met een geestelijk verzorger

Bij Annemarie

Hulp en begeleiding inschakelen van een geestelijk verzorger is nog relatief onbekend. Misschien vind je het gemakkelijker, als je weet wat er fijn is aan een gesprek voeren met een geestelijk verzorger.

Misschien weet je niet goed van wat geestelijke verzorging voor jou kan betekenen. Of je verwacht dat het te zweverig voor jou is of te religieus. Of je bent niet gewend om een goed gesprek over gevoelens te hebben. Deze opvattingen kunnen in de weg staan om een geestelijk verzorger te benaderen. Misschien vind je het gemakkelijker, als je weet wat er fijn is aan een gesprek voeren met een geestelijk verzorger:

1. Je bent bij iemand die naar je luistert

Een geestelijke verzorger biedt een goed gesprek en een luisterend oor. Hij of zij is onbevooroordeeld en laat iedere persoon in zijn eigen waarde.

2. Je bent bij iemand die volle aandacht heeft voor jou

Het gaat om jou, dat jij gezien wordt, dat jij sterker komt te staan.

3. Het is iemand die zich naar jou voegt

Wil je het ergens niet over hebben, bijvoorbeeld over gevoelens, dan praat je er niet over. Hij respecteert dat als jouw goed recht.

Lees ook: Geestelijk verzorger of psycholoog? 3 belangrijke verschillen

4. Niets moet

Een geestelijk verzorger is géén behandelaar. Hij stelt geen diagnose, hij beperkt zich niet tot een specifieke hulpvraag. Je hoeft het niet per se over geloof te hebben (maar het mag wel). Je kunt vrij praten over wat jou bezig houdt.

5. Je bent in een veilige omgeving

Doordat niets hoeft, ontstaat ruimte en openheid waarbinnen van alles kan gebeuren en je zelf het tempo bepaalt. De gesprekken zijn vertrouwelijk, de geestelijk verzorger zal niets met anderen delen zonder jouw toestemming.

Bron: Hoe kan ik nu verder?De zin van het leven na een groot verlies

Wil je meer weten over hulp en advies van een geestelijk verzorger?

In het boek Hoe kan ik nu verder?De zin van het leven na een groot verlies vind je handvatten en tips over wat je zelf kunt doen om een nieuwe balans te vinden. En het laat zien welke hulp je kunt inschakelen.

‘Als mijn man niet in het ziekenhuis had gelegen, had ik nooit geweten dat er geestelijk verzorgers zijn’

– Henny

Wil je dit ook lezen?

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt. Accepteer Lees meer